Načo sú nám prírodné obrady a tradície našich predkov? Diskutovať sa bude vo Zvolene a Bratislave

pt, 11. marca 2019 o 10:38

Načo sú nám v modernej spoločnosti tradície a obrady? To je základný motív diskusie Volanie predkov s lektorkou Kristínou Dubajovou a lakotským indiánom Jorgem Redtailhawkom. Uskutoční sa už zajtra vo Zvolene a 2. apríla v Bratislave.

Návrat k predkom a prírode je dôležitý práve dnes, keď sme na pokraji ekologickej katastrofy. Ilustračné foto.

Foto: shutterstock.com

Keď sa povie tradície či obrady, väčšina si predstaví zvyky a omše počas sviatkov ako Vianoce či Veľká Noc. Usporiadatelia diskusie, združenia Hooponopono Productions a Kolo roka, však idú hlbšie do histórie – ku Keltom a Slovanom.

Ako vysvetľujú, v posledných rokoch akoby sa na Slovensku „roztrhlo vrece“ s rôznymi obradmi, rituálmi a ceremóniami. Niektorí ľudia búchajú do bubnov, vydymujú seba i priestory, stavajú oltáre či tancujú okolo ohňa. Mnohým je to smiešne, iní to považujú za bláznovstvo, či majú dokonca predsudky.

„Radi by sme tieto témy otvorili a prispeli tak ku kultúrno – spoločenskej rehabilitácii tradícií a obradov, ktoré považujeme za veľmi dôležité práve dnes, kedy ako ľudstvo naplno zažívame dôsledky nášho arogantného odpojenia od Zeme, prírody a predkov - úbytok lesov, vymieranie hmyzu a mnohých živočíšnych druhov, znečistenie vody, pôdy a vzduchu, zmena klímy a jej fatálne dôsledky,“ vysvetľujú organizátori v pozvánke na facebooku.

Hovoriť sa bude o obradoch, domácich a cudzokrajných tradíciách. „Je v poriadku inšpirovať sa indiánmi či Keltami? Niektorí ľudia vytvárajú úplne nové obrady, inšpirované rôznymi tradíciami. Aká je správna cesta? A existuje vôbec niečo ako správna cesta? Čo je skutočnou podstatou tradícií a obradov? Čo ich spája? Čo prinášajú človeku do života? Ako prospievajú Zemi a nášmu vzťahu k nej? Kto sú naši predkovia?,“ približujú hlavné okruhy tém.

Zajtrajšia diskusia by mala Dome kultúry ŽSR vo Zvolene trvať od pol šiestej podvečer tri a pol hodiny, spojená bude s hudobným vystúpením a tiež prehliadkou obrazov umelkýň inšpirovaných šamanizmom, obradmi a mimoriadnymi stavmi vedomia - Zuzany Adámkovej, Saše Murínovej a Barbory Benčíkovej. Bratislavská bude 2. apríla rovnako od pol šiestej v kine Nostalgia na Nivách.

Diskusiu bude moderovať Lucia Ladiva Bužeková z občianskeho združenia Zaježová. Kristína Dubajová sprevádza obradné stretnutia žien, mužov i detí v dôležité sviatky Kola roka, venuje sa tehotným ženám, matkám, bábätkám aj deťom. Jorge Arenivar, známy ako Redtailhawk, je z Mexika, no už niekoľko rokov žije v Skalici. Usporadúva workshopy o spiritualite, tradíciách a obradoch severoamerckých indiánov i o práci s energiou.


ANKETA:

Čo si myslíte o obradoch a rituáloch?

63,6%



9,1%



18,2%



9,1%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >