Na fotke je africký chlapec Pierre s otcom. Vo veku 3,5 roka vážil len deväť kíl, pred smrťou ho zachránili v poslednej chvíli

gb, 18. decembra 2018 o 12:18

Vychudnuté africké deti s veľkými bruškami a vyhasnutými očami, ležiace odovzdane na lôžku v nemocnici. Tiež vás také obrázky už nechávajú chladnými? Veď je toho toľko, valí sa to zo všetkých strán. Sú to len nekonkrétne deti kdesi ďaleko. Čo sa však stane, keď tvár dostane meno?

Pierre s otcom Prosperom v nemocnici.

Foto: UNICEF

Chlapec Pierre žije s otcom Prosperom, sestrou a starou mamou v malej dedinke neďaleko Bangui, hlavného mesta Stredoafrickej republiky. Otec je bez práce a ich život je poznačený vojnovým konfliktom v krajine.

Každý deň sa im len s obrovskou námahou podarilo získať minimum jedla na prežitie. Kukurica z blízkej farmy je to jediné, čo si môžu dovoliť. Pierrova váha začala preto klesať, bol chorľavý a nakoniec odmietal jesť aj kukuricu. Jeho stav sa neustále zhoršoval. Otec sa bál, že si nebude môcť dovoliť zdravotnú starostlivosť a liečil ho tradičnou medicínou. Vo veku 3,5 roka vážil len 9 kíl a trpel hnačkami.

Malý Pierre na vyšetrení.

Foto: UNICEF

Nakoniec otec zobral vychudnutého Pierra a v náručí ho odniesol do dvanásť kilometrov vzdialenej nemocnice, ktorú podporuje UNICEF. „Bol som prekvapený, že je tam toľko ľudí, ktorí sa snažili pomôcť môjmu synovi,” spomína Prosper. „Keď sme sa dostali do medicínskeho centra, každý sa ponáhľal mu pomôcť. Nevedel som, či sa ešte niekedy Pierre vráti domov...”

Podvýživa sa meria objemom paže.

Foto: UNICEF

Pierre bol pre hnačky dehydrovaný a ležal v bezvedomí. Doktori ho z obavy pred smrťou poslali do jedinej Pediatrickej kliniky v celej Stredoafrickej republike, aby dostal ešte intenzívnejšiu starostlivosť. Pierrovi sa podarilo dostať nevyhnutnú zdravotnícku pomoc v poslednej chvíli...

Oddelenia v nemocnici boli preplnené, postele obsadené, niekde aj dvoma deťmi, všetky krehké a vyslabnuté, nevyhnutne potrebovali pomoc. Pierre s otcom strávili týždeň plný utrpenia na jednotke intenzívnej starostlivosti. Pierre dostával dvakrát denne nutrične obohatené mlieko, aby zosilnel a mohol opäť prijímať potravu.

Podmienky v afrických nemocniciach nie sú dobré, na posteliach je aj viac detí.

Foto: UNICEF

Po desiatich dňoch dôslednej starostlivosti bol Pierre natoľko zotavený, aby sa mohol vrátiť domov. Jeho otec dostal presné inštrukcie, ako sa má o Pierra starať. V nasledujúcich týždňoch chodil pravidelne na kontroly a dostával tiež terapeutickú výživu, ktorú zabezpečil UNICEF. „Je to obrovská úľava, keď vidím, že sa Pierrovi darí lepšie. Začal som opäť pracovať na poli a rúbať drevo,” hovorí otec.

Pierre sa už smeje.

Foto: UNICEF

Slovenský výbor pre UNICEF sa svojou vianočnou zbierkou snaží pomôcť deťom, ktoré trpia podvýživou. Tentokrát je zbierka venovaná deťom v subsaharskej Afrike, ktoré potrebujú terapeutickú výživu. Jednou z prioritných krajín slovenskej rozvojovej spolupráce je Južný Sudán – jedna z najchudobnejších krajín, kde je viac ako milión detí v život ohrozujúcom stave akútnej podvýživy.

Odhaduje sa, že takmer 61 percent obyvateľov Južného Sudánu má problém s prístupom k potravinám a bez neustálej humanitárnej pomoci by sa mohol v krajine šíriť hladomor. Počas takejto potravinovej krízy je nevyhnutné, aby deti do piatich rokov, tehotné a dojčiace ženy mali zabezpečené kvalitné výživové doplnky a preventívne služby, ktoré zamedzia ich podvýžive ako aj podvýžive ich detí.

Slovenský výbor pre UNICEF pomohol v roku 2018 v Južnom Sudáne poskytnúť výživové doplnky pre takmer 130-tisíc detí, ktoré trpeli akútnou podvýživou. Až 89 percent z detí, ktoré boli zapojené do výživového terapeutického programu, sa úplne zotavilo. Viac o vianočnej zbierke UNICEF nájdete na www.unicef.sk.

Pierre má dnes už normálnu váhu.

Foto: UNICEF











Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >