Na budúcu sobotu sa v Košiciach koná festival inšpiratívneho vzdelávania Špongia. Deti si vyskúšajú pokusy, vystúpi Katka Koščová

gb, 5. júna 2022 o 04:05

Na festivale Špongia sa budú deti aj rodičia vzdelávať hrou. K tabuli pôjde vedec Pavol Čekan a Učiteľka Slovenska.

Vzdelávanie hrou.

Foto: Komenského inštitút

Objavovanie tajomstiev elektriny, vzrušujúce chemické pokusy, bádateľská matematika aj diskusie, divadlo, filmy a na záver talkshow Adely Vinczeovej so zaujímavými hosťami. Festival dobrého vzdelávania Špongia, ktorý organizuje Komenského inštitút CEEV Živica v spolupráci so vzdelávacím expertom Jurajom Hipšom v sobotu 11. júna v Košiciach, ukáže rodičom a deťom, že učiť sa dá s radosťou a nadšením.

„Pripravili sme pre deti, rodičov aj pedagógov festival, ktorý predstaví prácu inšpiratívnych učiteliek a učiteľov, ktorých na Slovensku máme,“ vraví manažérka Komenského inštitútu, jedna z organizátoriek festivalu Zuzana Labašová. Ako dopĺňa: „Sme presvedčení, že na takéto sobotné vyučovanie prídu radi deti aj dospelí.“

Medzi lektormi budú mnohí finalisti aj laureátka ocenenia Učiteľ Slovenska Alexandra Hučeková, ale i ďalší zaujímaví hostia, ktorí sa zaoberajú vzdelávaním. Budú s deťmi a ich rodičmi tvoriť, čítať knihy, objavovať aj maľovať a vyrábať. Súčasťou festivalu sú i diskusie a prednášky.

„Jednou z hlavných tém bude aj duševné zdravie detí a mladých ľudí,“ hovorí odborník na vzdelávanie Juraj Hipš. „Vážim si, že pozvanie prijala aj speváčka Katka Koščová, s ktorou sa budeme rozprávať o psychických problémoch, ktoré zažívala, dôležitosti vyhľadať odbornú pomoc aj o jej ceste k uzdraveniu,“ informuje o programe.

Na záver festivalu sa záujemcovia zabavia na talkshow Adely Vinczeovej „K tabuli!“. Adela bude skúšať vedca Pavla Čekana, Učiteľku Slovenska a riaditeľku Komenského inštitútu Zuzanu Labašovú. Súčasťou talkshow bude aj hudobné vystúpenie Katky Koščovej.

„Pôjde predovšetkým o zábavu, aj keď verím, že Adele dokážeme odpovedať na jej otázky. No aj keby nie, nič sa nedeje. Našim cieľom totiž je ukázať, že nemusí každý vedieť všetko, že aj zmýliť sa je v poriadku a hlavne - že vzdelávanie má byť príjemné a nie strašiakom,“ komentovala Zuzana Labašová.

Organizátori nezabudli ani na ukrajinské deti a rodičov, ktorí museli utiecť pred vojnou. Hlavný program festivalu bude simultánne tlmočený do ukrajinského jazyka. Vstupné na festival je dobrovoľné.

O festivale Špongia
Festival Špongia je pre všetky deti, rodičov aj učiteľov, ktorí sa neboja vyžmýkať zo seba to najlepšie. Inšpiratívne učiteľky, odborníci a lektorky pomocou pokusov, interaktívnych workshopov, experimentov aj diskusií ukážu vyučovanie, na ktoré sa účastníci budú tešiť aj v sobotu. Koná sa 11. júna od 10.00 do 20.00 v Tabačke v Košiciach.
Adresa: Tabačka Kulturfabrik, Gorkého 2, Košice
Viac informácií nájdete na tomto odkaze.


O Komenského inštitúte
Komenského inštitút dlhodobo vytvára inšpiratívny priestor pre rozvoj pedagogických lídrov Slovenska - riaditeľov a zástupcov, učiteľov základných a stredných škôl i budúcich pedagógov. Poukazuje na výzvy, ktorým čelí slovenské školstvo a prostredníctvom príkladov realizovaných priamo pedagógmi ukazuje možné cesty ich postupného prekonania.

Komenského inštitút prináša učiteľom možnosť bezplatne získať vedomosti a zručnosti potrebné k realizácii praktickej školskej reformy vo svojej komunite. Pozitívnymi príkladmi ukazujú, ako je možné školstvo postupne reformovať zdola.

Inštitút realizuje aj Ocenenie Učiteľ Slovenska ako súčasť medzinárodnej iniciatívy Global Teacher Prize, ktorá vznikla aj preto, aby sa zvýšilo povedomie o dôležitosti profesie pedagógov. Záštitu nad ocenením Učiteľ Slovenska prebrala prezidentka Zuzana Čaputová. Komenského inštitút realizuje mimovládna nezisková organizácia Živica, ktorá inšpiruje k zmene. Venuje sa vzdelávaniu, ekoporadenstvu a ponúka priestor na hľadanie seba samého.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >