Michal Hvorecký napísal knihu pre deti. Je o chlapcovi vo svete Ľudovíta Fullu

SITA, 18. novembra 2019 o 04:00

Spisovateľ Michal Hvorecký napísal knihu pre deti o výtvarnom umení. Nová obrázková knižka Maliar a chlapec od Hvoreckého a ilustrátorky Simony Čechovej je poctou Ľudovítovi Fullovi.

Obálka knihy Maliac a chlapec

Foto: www.hvorecky.sk

Maliar a chlapec je príbehom malého hrdinu, ktorý sa počas prázdnin stratí v zázračnom dome plnom obrazov. Čitatelia zistia, či si poradí v Jánošíkovej družine, pri mori, v balóne alebo medzi partizánmi. A možno mu správnu cestu ukáže myšička, čo varila kašičku. V knižke inšpirovanej Fullovým životom a dielom sa svety dieťaťa a umelca spájajú. Vytvárajú dobrodružný príbeh plný fantázie a farieb Fullových ilustrácií a malieb.

Čerstvý titul z vydavateľstva Monokel priblíži záujemcom akcia, ktorá sa uskutoční v stredu 20. novembra o 17:00 v bratislavskom sídle Slovenskej národnej galérie (SNG) na Námestí Ľudovíta Štúra. Knihu predstavia autori Simona Čechová a Michal Hvorecký.

Prezentácia knihy v SNG nie je náhodná, potvrdil Michal Hvorecký. Súčasťou národnej galérie je presne polstoročie i Galéria Ľudovíta Fullu v Ružomberku. Galériu špeciálne navrhli a postavili, aby uchovávala a verejnosti sprístupňovala Fullovo výtvarné dielo, ktoré tento umelec daroval štátu. Galéria sa začala budovať v roku 1965 a verejnosti ju otvorili v roku 1969 ako jedno z pracovísk SNG.

Umelec tu prežil posledné roky svojho života. Verejnosti je dnes sprístupnený Fullov ateliér a obývacie priestory. Okrem stálej expozície jeho diela sa v galérii konajú rôzne krátkodobé výstavy, kultúrne a vzdelávacie programy. Autori knihy Maliar a chlapec preto zavítajú aj do ružomberskej galérie. Knihu tu predstavia 5. decembra.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >