„Materstvo ma učí trpezlivosti a rozvážnosti,“ vraví Jana Holéciová

gb, 7. marca 2020 o 04:30

„Už dávno som zistila, že materstvo ma nielen napĺňa, ale aj učí veľkej trpezlivosti, rozvážnosti, taktike a citlivému vnímaniu detských starostí," vraví v našej každotýždňovej ankete Môj výchovný boj Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a víťazka súťaže o najlepšieho hovorcu v kategórii samospráva a neziskový sektor.

Jana Holéciová síce miluje svoju prácu, ale rodina je pre ňu dôležitejšia.

Foto: archív Jany Holéciovej

„Začnem od seba, pretože určite medzi najväčšie oriešky patrí to, akým spôsobom viem skĺbiť pracovný, rodinný a aj môj osobný čas dokopy. Mám to šťastie, že mám zaujímavú prácu, ktorá ma veľmi napĺňa. Aj napriek tomu som však vždy najradšej, keď môžem čo najviac voľného času stráviť s rodinou a potom aj so svojimi koníčkami. Prioritou však ostáva čas venovaný deťom.

Veľkým oriešok je aj to, ako riešiť konflikty medzi deťmi, ktoré z času na čas medzi nimi vypuknú. Medzi deťmi je 4-ročný vekový rozdiel. Sú aj povahovo iné, a tak sa prirodzene stane, že musím riešiť súrodenecké konflikty.

Keď vidím, že situáciu už začína byť neúnosná, tak sa ich snažím hneď rozdeliť a zamestnať inou činnosťou alebo zatieniť „krivdu" inou témou. Pomáha aj humor alebo moment prekvapenia. Aj keď nie každá situácia sa dá riešiť rovnakým spôsobom. Už dávno som zistila, že materstvo ma nielen napĺňa, ale aj učí veľkej trpezlivosti, rozvážnosti, taktike a citlivému vnímaniu detských starostí, ktoré sa nám, dospelým, zdajú niekedy nepodstatné alebo nenáležité vzhľadom na vynaložené detské emócie.

Okrem toho sa snažím deťom veľa vysvetľovať a učiť ich vnímať situácie aj z pohľadu iného človeka. Zaberá veta: Predstav si, ako by si sa cítil, ak ti toto niekto urobil?" Po vychladnutí emócií je potom čas na vysvetlenie a objatie," dodala Jana Holéciová.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa