Máte radi hokej? 7 tipov, ako si s deťmi majstrovstvá čo najlepšie užiť

pt, 11. mája 2019 o 06:00

Hokejové majstrovstvá sveta sa u nás nekonajú každý rok, takže tieto môžu byť pre deti nezabudnuteľným zážitkom. Ak sa aj nedostanete na zápasy, stále sú tu fanzóny a celková výnimočná atmosféra, ktorá vytvára jedinečnú príležitosť, ako v deťoch vzbudiť záujem o šport, cudzie krajiny i vlastné schopnosti. Tu sú tipy, ako si majstrovstvá čo najlepšie užiť a využiť.

Hokejové majstrovstvá môžu byť priniesť deťom veľa zábavy aj nových poznaní.

Foto: PRAVDA, Ľuboš Pilc

Ak sa dá, vezmite deti na zápas

Pre mnohých to nie je jednoduché. Nie každý si môže dovoliť kúpiť lístok, ktorý na internete rôzni predajcovia ponúkajú za premrštené sumy, a tiež nie každý to má do Košíc či Bratislavy na skok. Vlakové spojenie je však vcelku lacné a teraz počas majstrovstiev by malo byť aj dostupnejšie, železnice vypravujú špeciálne vlaky, takže je možné urobiť si príjemný celodenný výlet. A dá sa poradiť si aj s lístkami – vyberte si hocijaký zápas, napokon, fandiť sa dá každému nielen našim. Vstupenky na menej aktratívne duely slabších tímov sú naozaj za prijateľných 10 či 20 eur. A deťom, najmä menším, je v podstate jedno, kto hrá. Väčšina bude aj tak viac než dianie na ľade sledovať dianie okolo, štadión, fanúšikov. V každom prípade to môže stáť za to.

Povzbudzujte spoločne

Kto sa nedostane na štadión, stále sa môže vybrať do fanúšikovských zón. Spoločné sledovanie na veľkej obrazovke má čaro, porovnateľné so štadiónom a strhne aj deti. Ak to máte ďaleko aj tam, dohodnite sa s priateľmi a ich rodinami. Ak sa aj deti začnú pred obrazovkou nudiť, spolu sa zahrajú a vy budete mať väčší pokoj na sledovanie zápasu.

Vyrobte si predmety na fandenie

Papierové čiapky, vlajočky nastoknuté na drevenej špajdli, vyrobiť možno čokoľvek. Pre deti to bude doma skvelá náhrada pracovnej výchovy aj zemepisu. Čo tak vyrobiť si napríklad čiapku vo farbách každého tímu? Alebo zbierku vlajok?

Nakreslite si vlastné tabuľky

Teraz si deti precvičia rysovanie a matematiku. Vyrobiť možno tabuľky oboch skupín, kde môžete zapisovať výsledky všetkých zápasov, ale aj tabuľku našej reprezentácie, kde môžete zapisovať každému hokejistovi počet strelených gólov či minút na trestnej lavici. Že všetko je na webe? No a čo, vlastná výroba sa aj v tomto prípade cení oveľa viac. Alebo si jednoducho urobte tabuľku vlastných najobľúbenejších hráčov a zaznamenávajte ich výkony.

Urobte si domácu pohodu

Ak si chcete v pokoji pozrieť zápas, nemusíte hneď posielať deti k starej mame. Urobte si z toho výnimočnú domácu udalosť doma s nimi. S prípravami môžete začať hneď od rána. A môžu zahŕňať rôzne činnosti – upratanie izby, pomoc s uprataním kuchyne, s prípravou občerstvenia, povysávanie obývačky, čokoľvek. Bežné činnosti získajú nádych výnimočnosti a vy spojíte príjemné s užitočným.

Priblížte im osobnosti

Majstrovstvá sú veľkou príležitosťou pre deti dozvedieť sa viac. O svete, hokeji, ľuďoch, ako aj o usilovnosti a vytrvalosti. Rozprávajte im o hviezdnych časoch spred 17 rokov (áno, to už je toľko), keď boli slovenskí hokejisti majstrami sveta, rozprávajte im o dnešných hviezdach, o tom, čo všetko museli urobiť, aby sa stali tým, kým sú. Netvrdíme, že to z vášho potomka urobí ďalšieho šampióna, inšpirovať ho k vytrvalej práci však určite môže.

Spoznávajte nielen hokej

Všetko, čo viete o iných štátoch, môžete teraz povedať deťom a je veľká pravdepodobnosť, že vás budú počúvať oveľa pozornejšie než keby ste im vysvetľovali školské učivo pred písomkou. Prečo je Fínsko krajinou tisícich jazier, prečo je Kanada kolískou hokeja, koľkí Slováci našli druhý domov v Amerike začiatkom minulého storočia a hocičo iné. Keď budú mať deti pred sebou konkrétny obraz tej ktorej krajiny, ľahšie a podstatne viac si aj zapamätajú ako z učebníc.

Ak sa vyberiete na zápas

Najmä pri menších deťoch bude asi hlavným kritériom nie to, kto hrá, ale kedy sa hrá zápas. Najvhodnejšie sú víkendové poludňajšie duely, prípadne tie o štvrtej. Rátajte s tým, že do haly treba prísť s predstihom, podrobiť sa kontrole. A s tým, že lístok treba pre každé dieťa, bez ohľadu na vek, tak aspoň upozorňujú organizátori. Žiadne detské zľavy.


ANKETA:

Chystáte sa sledovať s deťmi majstrovstvá?

78,6%



7,1%



14,3%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >