Mamy troch a viac detí žijú dlhšie, príčina vás prekvapí

Gabriela Bachárová, 25. marca 2019 o 05:53

Máte tri či dokonca viac detí? Môžete si zablahoželať, pravdepodobne budete žiť dlhšie ako kamarátka, ktorá sa rozhodla pre bezdetnosť. Neplatí to samozrejme stopercentne, ale na vedeckých výskumoch, ktoré dokazujú súvislosť medzi počtom detí a vekom dožitia, niečo bude.

Mamy troch a viac detí žijú dlhšie.

Foto: Shutterstock.com

Vedci z University Simon Fraser v Kanade sa domnievajú, že vyšší vek dožitia súvisí s obsahom ženského pohlavného hormónu estrogénu, ktoré ženy s viac deťmi majú mať. Profesor Pablo Nepomnaschy a doktorka Cindy Barha skúmali skupinu dlhovekých žien v Guatemaly. A zistili, že viacnásobné mamy majú dlhšie teloméry, čo sú koncové časti chromozómov. S vekom sa teloméry skracujú a človek starne. Vedci však urobili objav, že ženy s viac deťmi majú teloméry dlhšie, čo môže súvisiť práve s obsahom estrogénu, ktorý teloméry ako silný antuíoxidant chráni. V skúmanej skupine najdlhšie žili ženy, ktoré mali viac ako štyri deti.

Ako však vedci zdôraznili, pôsobenie hormónu estrogénu nie je to jediná príčina dlhšieho života. Veľmi dôležitú rolu hrá aj sociálne prostredie, ktoré matku obklopuje. „Ženy, ktoré sme sledovali, pochádzali z prírodných národov, kde matky, ktoré majú viac detí, dostávajú viac sociálnej podpory od príbuzných a priateľov,“ vyjadril sa profesor Pablo Nepomnaschy. „Väčšia podpora vedie k rastu metabolickej energie, ktorá udržuje funkčné tkanivá, a tak spomaľuje starnutie,“ dodal.

Že matky s viac deťmi žijú dlhšie, potvrdzuje aj ďalšia štúdia, ktorú tentokrát urobili vedci z z University of New South Wales. Tí sledovali väčšiu skupinu starších australských žien a zistili, že ženy s dvomi deťmi majú o sedemnásť percent nižšie riziko, že zomrú predčasne, ako ženy, ktoré neporodili ani jedného potomka. U žien s tromi sa riziko sa riziko znížilo o dvadsať percent a tak ďalej so zvyšujúcim sa počtom detí. Ak sa teda ako matka viacerých ratolestí občas sťažujete, že vás privedú do hrobu, už to nerobte. Naopak, poďakujte im. Vďaka nim si možno život budete užívať dlhšie!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >