Mamička Martina Mikušová: Synček by ma nedal za nič na svete

gb, 25. apríla 2020 o 11:06

„Vychovať z dieťaťa dobrého a úspešného človeka je určite zápasom na dlhú trať. Pre mňa je pritom dôležité dlhodobé pôsobenie a nie okamžité výsledky," hovorí v našej každotýždňovej ankete Môj výchovný boj Trnavčanka Martina Mikušová, ktorá pôsobí ako sprostredkovateľka práce v zahraničí a je mamičkou malého Markusa.

Martina Mikušová so synčekom Markuskom.

Foto: archív Martiny Mikušovej

„Na dieťa sa snažím pôsobiť v každom smere a nepodceňovať, že potrebuje mať rodiča prístupného a po ruke. Verím, že nastavujem pravidlá, ktoré sú jasné a veku primerané, a pomáhajú tak predísť mnohým výchovným problémom. Preferujem dieťa nepreťažovať, ale dať mu i primeranú voľnosť.

Pred pandémiou koronavírusu som sa snažila so synom tiež veľa cestovať, aby videl svet, pestrosť. Ako sa žije inde. Aby vnímal cudzie jazyky a všímal si rozdiely. Beriem ho veľa i do prírody, na turistiku, výlety i ku zvieratkám.

Učím ho chápať, že každý človek má svoje povinnosti a keď ich má hotové, potom prichádza na rad zábava. U dospelého je povinnosťou práca, u dieťaťa činnosť, ktorú má dáme na starosť. Vždy je treba ku dieťaťu pristupovať zodpovedne a individuálne. Mať dieťa je veľký záväzok, ale podľa mňa ten najkrajší na svete.

Mamička a synček.

Foto: archív Martiny Mikušovej

Mať tak viac časuProblémom býva niekedy pre mňa čas. Ak by som mohla šibnúť čarovným prútikom, tak by som ho chcela mať na dieťa oveľa oveľa viac. Snažím sa preto, keď som s dieťaťom, venovať sa mu naplno.

Trochu zápasím aj s tým, aby som s najdôležitejšími členmi rodiny, ktorí sa podieľajú na synovej výchove, pôsobila na syna jednotne. Myslím ale, že sa nám to vo výsledku krásne darí a vo výchove sme zajedno.

Môj syn je veľký optimista a smejko. Zároveň však viem, že má občas výbuchy emócií dané vekom i povahou. Verím však, že výchovou sa to skoriguje. Má to ale aj pozitívnu stránku, jeho emotívnosť je úžasná, vie sa tešiť ako málokto. Objíma ľudí, má úžasnú vzťahovú väzbu s tými, ktorých má rád. Má vysokonadpriemerné IQ, je veľmi vnímavý a ľudí vo svojom okolí si vyberá. Učí sa rozlišovať, aké správanie a konanie je správne a aké nie.

Mňa, ako svoju maminečku, by synček nedal za nič na svete a vie, že ani ja jeho. To si na ňom najviac vážim. Vie, že sa ľúbime, aj keď by sme sa na seba v budúcnosti niekedy nahnevali. A prízvukujem mu to. Už teraz verím, že mu veľa z pekného správania sa k sebe v rodine zostane ako vzor aj v budúcnosti. Postoje dieťaťa sa formujú v rodine, tá je absolútny základ."





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa