Letné nástrahy železníc. 10 najčastejších dôvodov, prečo meškajú vlaky a tipy, ako si s tým poradiť

ahojmama.sk, 29. júla 2024 o 06:19

Železnice v lete zažívajú nápor, veľa ľudí využíva na prázdninové výlety práve tento druh dopravy. Meškanie spojov dokáže cestu znepríjemniť, o to viac, ak na jeden spoj nadväzuje ďalší, ktorý už, pochopiteľne, nestihnete.

Cestovanie vlakom je pohodlné, má však aj svoje nástrahy.

Foto: ZSSK

Železnice tvrdia, že oproti vlaňajšku vlaky meškajú menej, v druhom štvrťroku o 18 percent. Ako však vyplýva z grafu, ktorý poskytli, meškanie je oproti roku 2020 stále výrazne vyššie. V lete je to spravidla ešte horšie, čo pripúšťa aj samotný dopravca. „Leto je špecifické napríklad pre zvýšený počet prác na tratiach, rekonštrukcií tratí, či porúch v súvislosti s nevyspytateľným počasím (dážď, vietor),“ vysvetľuje. Niekedy je meškanie spôsobené v zahraničí, ak vlaky prichádzajú z iného územia.

Pri cestovaní je dobré s prípadným meškaním rátať a pripraviť sa naňho. Veľa urobiť nemôžete, ale čosi predsa len áno:

Ak čakáte na meškajúci vlak na stanici, máte možnosť upraviť si program – pozrieť okolie, prípadne si urobiť ešte nejaký menší výlet alebo prechádzku po meste. Vo vlaku už sú možnosti obmedzené, musíte si vystačiť s tým, čo máte.

Určite si pripravte dostatok vody na pitie a niečo na zahryznutie. Zvlášť, ak cestujete s deťmi, chutná drobnosť pod zub im dokáže skrátiť chvíľu. Aj keď existujú aj reštauračné vozne, cena v nich býva vyššia než v obchodoch. No a v osobných vlakoch nie sú.

Hrajte sa hry. Hry deti milujú, dokážu sa zahrať prakticky všade a so všetkým. Minimalizujte elektroniku, nie je to zdravé, pokojne vytiahnite karty (balíček vám veľa miesta v batožine nezaberie), prípadne pero a papier, s tým dokážete vymyslieť množstvo hier.

Ak máte deti, ktoré rady čítajú, máte vyhraté. Stačí knižka, prípadne časopis, pre menších sú tu ešte omaľovánky a interaktívne časopisy s vyplňovačkami, vystrihovačkami a podobne.

Rozprávajte sa. Zaujímavý rozhovor dokáže zmeniť vnímanie času a hodina zbehne, ani neviete ako. Jednou z tém môže byť aj to, prečo vlaky meškajú. Železnice udávajú 10 najčastejších dôvodov meškania vlakov. Tu sú:

1. Čakanie na prípoje
Niekedy vlak musí čakať na iné spoje ovplyvnené mimoriadnou udalosťou, aby zabezpečil prestup cestujúcich, a reťaz omeškania je na svete. Toto čakanie dokáže ovplyvniť viaceré spoje na mnohých úsekoch.

2. Práce na trati
Plánované výluky sú podľa železníc nevyhnutné pre údržbu a rekonštrukciu tratí. Počas týchto prác môže dôjsť nielen k meškaniu, ale aj zrušeniu niektorých vlakov bez náhrady.

3. Technické problémy
Napríklad spadnuté troleje, poruchy zabezpečovacích a signalizačných zariadení, to všetko má vplyv na prevádzku. Čakanie na opravu alebo odstránenie problému môžu viesť k výrazným meškaniam alebo úplnému zrušeniu vlakov.

4. Porucha vlaku
Porucha rušňa alebo vozňa môže zapríčiniť meškanie, zmenu radenia vlaku alebo jeho úplné zrušenie.

5. Počasie
Silné búrky, ale aj extrémne teploty môžu výrazne ovplyvniť dopravu, spôsobiť meškanie i obmedzenie jazdy vlakov. Napríklad, silný vietor alebo extrémna búrka môže poškodiť trolejové vedenie, čo zastaví prevádzku vlakov.

6. Príroda
Zrážky s lesnou zverou alebo padnuté stromy na trati sú často nepredvídateľné, no plynulosť dopravy môžu ovplyvniť výrazne.

7. Nehoda
Zrážky s autami, cyklistami alebo chodcami majú zvyčajne tragický koniec a meškanie je v týchto prípadoch veľké a pochopiteľné. Nehody vyžadujú zásah záchranných zložiek a vyšetrovanie polície.

8. Zmena vedenia vlaku
V prípade odrieknutia vlaku nižšej kategórie môže vlak vyššej kategórie zastavovať na všetkých zastávkach na trase, čo môže spôsobiť jeho meškanie. Napríklad, ak rýchlik zastavuje ako osobný vlak, pridanie viacerých zastávok predĺži dobu jazdy.

9. Personálne dôvody
Výpadok personálu kvôli náhlym ochoreniam, môže byť ďalším dôvodom meškania alebo obmedzenia jazdy vlakov.

10. Cestujúci
Ak niekomu príde vo vlaku zle, prípadne robí výtržnosti, ale aj zvýšený počet nastupujúcich a vystupujúcich cestujúcich môže spôsobiť meškanie.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >