Lekárka na pohotovosti dvakrát poslala dieťa so zápalom pľúc domov. Za jeho smrť nemocnica zaplatí

TASR, gb, 1. októbra 2021 o 03:50

Štvorročný chlapec bolo dvakrát počas toho istého dňa ošetrený na detskej pohotovosti v ilavskej nemocnici. Lekárka ho však napriek vysokým horúčkam poslala domov, neprijala ho do nemocnice ani ho neposlala na komplexnejšie vyšetrenia.

Ilavská nemocnica.

Foto: Milan Kráľ, Pravda

Súdy síce lekárku zbavili obžaloby z trestného činu usmrtenia, z výsledkov šetrenia Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou aj z vykonaného znaleckého dokazovania však vyplynulo, že zdravotnú starostlivosť neposkytla v súlade so zákonom. Chlapec zomrel deň nato doma na kardiorespiračné zlyhanie v dôsledku hnisavého zápalu pľúc a pohrudnice.

Sumu 40-tisíc eur každému z rodičov je povinná zaplatiť Nemocnica s poliklinikou Ilava ako náhradu nemajetkovej ujmy v súvislosti so smrťou ich dieťaťa. Ako informoval hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus, v dôsledku náhlej smrti dieťaťa došlo k intenzívnemu zásahu do práv rodičov na súkromie, ktorých súčasťou je aj rodinný život. Tento zásah pritom potrvá až do konca ich života.

Pri určení výšky náhrady okresný súd zohľadnil aj skutočnosť, že nemocnica priamo nemala dosah na kvalitu výkonu lekárky. Prihliadol však aj na postoj žalovanej nemocnice a ošetrujúcej lekárky prezentovaný v súdnom konaní, ktorým absolútne a bezvýnimočne odmietli pripustiť akýkoľvek podiel zodpovednosti. Do vyhlásenia rozsudku sa výslovne neospravedlnili.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >