Lekári zachránili život matke i bábätku pri unikátnej operácii, žene hrozilo vykrvácanie

Gabriela Bachárová, 29. apríla 2023 o 05:35

O vrastenej placente lekári hovoria, keď orgán, ktorý dieťa vyživuje a zabezpečuje mu kyslík, prerastá do steny maternice. Najčastejšou príčinou je predchádzajúci cisársky rez alebo zbytočný chirurgický výkon pri potrate.

Zákrok si vyžiadal koordinované úsilie lekárov a sestier.

Foto: Univerzitná nemocnica Bratislava

O tom, že niekedy pôrod neprebieha hladko, by vedeli rozprávať aj gynekologicko-pôrodnícki odborníci v bratislavskej Univerzitnej nemocnici. V spolupráci so špecialistami z invazívnej rádiológie, anesteziológie a neonatológie zachránili život matky a dieťatka počas unikátneho zákroku.

Mamička bola sledovaná pre takzvanú vcestnú placentu. „To znamená, že okraj placenty bol v dolnej časti maternice a bránil prirodzenému pôrodu. Mala podozrenie aj na takzvanú vrastenú placentu, kedy placenta vrastá priamo do steny maternice. Pacientke tak hrozilo riziko väčšieho krvácania počas pôrodu,” vysvetlilo zdravotnícke zariadenie.

Pri vrastenej placente môže byť krvácanie až veľmi závažné, život ohrozujúce. „Placenta sa po pôrode dieťaťa neodlúči a z otvorených ciev, ktoré vyživovali plod, vyteká veľké množstvo krvi (prietok je približne pol litra za minútu). Jediné riešenie pri krvácaní je chirurgické odstránenie maternice. Preto je dobré, ak sa ženy s poznaným PAS (placenta accreta spectrum) koncentrujú na univerzitné pracoviská s možnosťou vnútrocievových výkonov,” uviedol uznávaný pôrodník a gynekológ, prednosta II. gynekologicko-pôrodníckej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava v Nemocnici Ružinov Jozef Záhumenský .

Odobratie maternice bolo nevyhnutné

Multiodborové konzílium v Univerzitnej nemocnici Bratislava zložené zo skúsených odborníkov sa tak rozhodlo vykonať v 35. týždni tehotenstva nevyhnutnú operáciu - odobranie maternice. „Počas operácie zaviedli naši lekári cez stehenné tepny obojstranne špeciálne balónikové katétre do spoločnej panvovej tepny, ktoré sa v prípade potreby nafúkli a prechodne zastavili prívod krvi do operačného poľa. Následne bola podaná celková anestézia a vykonaný cisársky rez tak, aby bolo dieťatko vybrané z maternice bez narušenia placenty. Potom boli podané lieky na stiahnutie maternice a tím odborníkov maternicu odstránil,” popísala nemocnica priebeh náročného zákroku.

Počas operácie bolo potrebné mať k dispozícii masívnu krvnú náhradu. „Pri pokuse o vybavenie placenty došlo ku krvácaniu, takže rádiologický tím nafúkol balóniky a krvácanie sa výrazne zmiernilo. Pôrodník v spolupráci s operatérom mohol bezpečne dokončiť operačný výkon tak, aby nedošlo k závažným krvným stratám a ohrozeniu života rodičky,” popísal lekár.

Dievčatko po pôrode hneď plakalo, do starostlivosti ho dostal neonatologický tímu. Pacientku 24 hodín sledovali na intenzívnom ARO lôžku. Neskôr už strávila potrebný čas s dcérkou, obe sa majú dobre a ich stav je stabilizovaný.

Vrastená placenta
Gynekológ a pôrodník Jozef Záhumenský vysvetľuje, prečo vrastená placenta vzniká: „Ide o vysoko závažnú komplikáciu v tehotnosti, pri ktorej je veľmi vážne narušená hranica oddeľujúca placentu a stenu maternice. Za normálnych okolností komunikuje placenta s telom matky prostredníctvom špeciálne prispôsobenej sliznice maternice, takzvanej decidui. V prípade, že žena mala v minulosti sliznicu maternice poranenú – najčastejšie cisárskym rezom, ale aj chirurgickým výkonom pri spontánnom alebo umelom potrate (kyretáž, chirurgická revízia dutiny maternice), dochádza k poruche komunikácie medzi tkanivom placenty a sliznicou a v mieste poranenia prerastá placenta priamo do steny maternice alebo niekedy až cez celú stenu navonok. Jedinou prevenciou je vyvarovanie sa zbytočným cisárskym rezom a zbytočným chirurgickým výkonom pri potrate (riešenie samovoľných potratov pri odumretom plode zásadne pomocou liekov a nie chirurgicky).”

Kliknutím na odkaz si môžete pozrieť fotografie z unikátneho chirurgického zákroku








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >