Hamiltonov hmat na vyvolanie pôrodu. Vedú sa oň spory, musí lekár žiadať ženu o súhlas?

Gabriela Bachárová, 27. januára 2023 o 05:30

Hamiltonov hmat sa považuje za spornú metódu, ako vyvolať pôrod. Na Slovensku sa však stále často používa a niekedy ženy o tom, že ho lekár urobil, ani nevedia. Tehotná by však vždy mala byť informovaná, čo sa s jej telom deje a ak vyjadrí nesúhlas, nemožno Hamiltonov hmat vykonať.

Hamiltonov hmat je sporná gynekologická metóda na vyvolanie pôrodu.

Foto: shutterstock.com

Hamiltonov hmat, pri ktorom lekár odlúči plodový vak od krčka a dolnej časti maternice, môže pomôcť, ak je žena už po termíne pôrodu a nič sa zatiaľ nedeje. Je to istá prevencia obávaného a pre ženu často fyzicky i psychicky náročného medicínskeho vyvolania pôrodu s využitím liekov.

Na druhej strane sú však situácie, keď by k nemu prísť nemalo. Napríklad ak bola tehotnej žene diagnostikovaná prítomnosť baktérie streptokoka v pôrodných cestách alebo ak má placentu v inom postavení, ako by mala byť.

To je najmä prípad takzvaného vcestného lôžka, čo je stav, keď sa placenta nachádza v maternici príliš nízko a čiastočne alebo aj celkom prekrýva krčok maternice. Je to jedna z častých príčin krvácania v druhom a treťom trimestri a tiež potenciálne život ohrozujúci stav pre matku i dieťa. Vcestné lôžko pripadá na jedno z asi dvesto tehotenstiev..

Pri použití Hamiltonovho hmatu navyše hrozí, že sa môže do ženinho tela zaniesť infekcia. Lekár by mal k jeho použitiu pristupovať vždy opatrne (v súčasnosti sa vedú odborné debaty, či je vôbec vhodné ženu najmä na konci tehotenstva vaginálne vyšetrovať práve kvôli rizikám, ktoré to môže mať) a ženu informovať, čo sa chystá urobiť, prečo by to mohlo byť užitočné a či s tým výslovne súhlasí.

Skúsenosti žien

Tehotné ženy, žiaľ, často nemajú s Hamiltonovým hmatom dobré skúsenosti.

„Mne po týždni prenášania pani primárka prikázala ľahnúť si na kozu na sále a pred ostatnými to spravila hrubou silou, až mi slzy vyhŕkli - a to nie som padavka. Vôbec som netušila, čo so mnou ide robiť, len ma dopredu ženy upozorňovali, že ak to bude toto, tak sa mám pripraviť. Na druhý deň ma čakalo to isté, ale bolesť bola o to väčšia, plakala som na posteli, keď som sa vrátila späť na izbu. O krvácaní a prístupe ani nehovorím. Aj tak to ničomu nepomohlo a až na tretí deň začali vyvolávať pôrod. Nikdy viac. Bolelo to najviac z celého pôrodu, ten hmat. A o tom, či si to prajem alebo nie, sa nikto ani len nezmienil.”

„Tiež som si tým prešla bez vedomia. Išla som len na prehliadku pred pôrodom, ten mal byť o päť dni nato. Keď ma lekárka vyšetrila, zvláštny pocit v podbrušku. Šla som na WC, tam som krvácala, vrátila som sa do ambulancie a lekárka: No poďme, idete rodiť. Obliekli mi bielu pôrodnu košeľu, bolo to veľmi rýchlo, veľký šok pre mňa a strach. Nepripravená psychicky. A to som už druhorodička, šťastie, že som mala zbalené kufre vždy v aute. O Hamiltonovom hmate som vôbec nepočula, až neskôr som sa dopočula, že niečo takéto sa robí ženám bohužiaľ aj bez súhlasu pacientky.”

Iné ženy sa však sťažovať nemôžu a hmat im pomohol.

„Mne ho robili tiež bez toho, aby sa ma niekto opýtal, ale aj napriek tomu pomohol. Rodila som v 41. týždni plus dva týždne. Po troch hodinách od Hamiltona mi začali jemné bolesti a o deväť hodín bola dcéra na svete. A pocit to bol len taký nepríjemný, nič, čo by sa nedalo vydržať, teda aspoň u mňa.”
Zdroj: instagramový profil Zázraky z lásky


Ako sa robí?

Ako na svojom instagramovom profile Zázraky z lásky vysvetľuje pôrodná asistentka Veronika Godálová, odlúčenie plodového vaku má vyvolať vyplavenie prirodzených hormónov prostaglandínov v organizme tehotnej ženy a tým aj spustenie pôrodu. Ako sa robí? Lekár vsunie prst do pošvy tehotnej ženy a prstom obkrúži krčok maternice, čím mechanicky oddelí plodový vak. „Plodový obal tesne prilieha z vnútornej strany na krčok, je k nemu akoby prilepený,” vysvetľuje.

Úspešnosť Hamiltonovho hmatu sa odhaduje na päťdesiat percent. Robiť by sa mal, len keď sú už pôrodné cesty aspoň trochu pripravené na pôrod. Ak nie sú, hmat sa nevydarí. Krčok maternice nesmie byť ešte celkom uzavretý, ale otvorený aspoň na jeden centimeter.

„Ak nezačnú kontrakcie, hmat sa môže aj zopakovať, ale obvykle sa pristupuje už k ďalším metódam preindukcie,” uvádza pôrodná asistentka. Preindukcia znamená farmakologické opatrenia, ktoré vedú k dozretiu pôrodných ciest. Nie je to ešte samotné umelé vyvolanie kontrakcií.

Ako uvádza odborníčka, o Hamiltonovom hmate sa zvyčajne „dá uvažovať od 38. týždňa tehotenstva, ale najviac sa využíva u žien po odhadovanom termíne pôrodu, aby sa nedostali do stavu prenášania, to jest v 40. až 42. týždni.” Kontrakcie by potom mali začať do dvoch dní, čo však nie vždy nastane.

„Po hmate môže žena mierne krvácať, pretože sa pri ňom porušia zakončenia najtenších ciev. Na vložke to bude vyzerať ako počas posledných dní menštruáci. Žiaden prúd jasnočervenej krvi, ide o špinenie,” upozorňuje Veronika Godálová. Niektoré ženy hmat podľa nej takmer necítia, no pre iné môže byť nepríjemný a bolestivý.

Kliknutím na video na instagramovom účte Veroniky Godálovej môžete na zaujímavom príklade vidieť, ako sa Hamiltonov hmat robí.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa