„Kto určuje, čo je normálne?“ Herečka Andrea Kerestešová sa nechce vzdať dojčenia štvorročného syna

Gabriela Bachárová, 14. novembra 2021 o 04:00

Hoci je obľúbená herečka Andrea Kerestešová z dlhého dojčenia občas vyčerpaná, prestať nechce. Nie nasilu. Počká si na deň, keď sa štvorročný Tobiáš odstaví sám. „Sme sami sebe darom. Nerozdeľujme sa silou. Silu si uchovajme na horšie časy," odkazuje herečka.

Rodáčka z východoslovenskej obce Hlinné žijúca v Prahe sa stále stretáva s prekvapenými komentármi okolia na adresu svojho dlhodobého dojčenia: „A ty ho ešte stále dojčííííš? Hej. A to prečo, preboha… Ešte stále sa niekedy stretnem s takou reakciou. A viete čo? Vôbec to nemám nikomu za zlé. Ja som bola taká istá. Tiež som si ešte pred tým, než som mala túto životnú skúsenosť, myslela, že od istého veku je to už prosto príliš. Ale od akého? Kto je ten, čo určuje hranicu normálnosti. Dokonca som sa stretla aj s takým pohľadom na vec, že takto ubližujem vlastnému dieťaťu, lebo však bude na mne závislé. A aj keby, tak čo je tomu druhému do toho?"

Komentáre ľudí herečku netrápia, premýšľa nad iným: „Jediné, čo ma štve, je to, že už to i mňa niekedy štve. Ani nie tie názory. To už sa ma nedotýka. Ja sama som unavená, často vyčerpaná, podráždená. Ale motor stále beží, naplno. A viem, že nedokážem natvrdo, nasilu prestať. Bolí to. A tak sa sama cez svoje deti učím dať istým záležitostiam čas. Ten správny, ktorý prosto jeden nečakaný slnečný a možno zasnežený deň príde, v pokoji a bez tlaku. Bez nutnosti. Sme sami sebe darom. Nerozdeľujme sa silou. Silu si uchovajme na horšie časy."



Okrem Tobiáša herečka vychováva aj malého Jáchyma, ktorý na Silvestra oslávi druhé narodeniny. Je to „jízda", priznáva: „Dva jsou víc než jeden, že jo mami? Hej, je to tak. Dvakrát viac. Všetkého. Toho dobrého, zlého, jednoduchého i zložitého. Naraz. V jednu chvíľu dvakrát inak v jednom čase a priestore. Za slnka aj za dažďa. Ráno i večer. Včera, dnes aj zajtra. Som niekedy na nervy… nie že nie. S pocitom, že ma vystrelia do vesmíru na obežnú dráhu. A tam sa stratím. A niekedy som na obláčiku, čo ma vezie nebom plným lásky ako Aladina jeho zázračný koberec. Je to jízda. Bez airbagu."



Manželom herečky je český hudobník, skladateľ a maliar Mikoláš Růžička, s ktorým v poslednej dobe navrhla tričká pre charitatívny projekt českého Fondu ohrozených detí. „Motívom je slovné spojenie z jednej modlitby a mne sa tak v jednej chvíli zazdalo, že to je tá podstata, ktorú sem chcem dostať. Božia podstata. Tak pokiaľ ešte v sebe máte kúsok svetla, buďte svetlom, rozžiarite tak to ďalšie," vraví.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Slávni - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >