Kto prevezme štafetu? Nasťa Kuzminová pomáha mladým športovcom ako môže: „Je to vždy o drine a podpore!“

Patricia Poprocká, 27. septembra 2020 o 04:20

Súboje o medaily už prenechala iným, robí však všetko, čo môže, aby po nej niekto z mladých prevzal štafetu. Najúspešnejšia slovenská olympionička Nasťa Kuzminová po ukončení kariéry aktívne podporuje mladých športovcov kde sa len dá. „Šport... úspech... olympijské medaily...? Je to vždy o drine a o podpore!“

Nastinou srdcovkou zostáva pochopiteľne biatlon. Nedávno prišla medzi mladých biatlonistov priamo na tréning, na konci ktorého im rozdala aj darčeky. Zo svojich skúseností nerobí utajované know-how, naopak, ochotne sa o ne delí s možnými nasledovníkmi. Deťom ukazovala techniku behania, prenášanie váhu, prácu s palicami a podobne. „Stále verím tomu, že iba v spolupráci dokážeme viac,“ odkazuje skromne trojnásobná olympijská víťazka v biatlone.

Ako dlhoročná vrcholová športovkyňa sama najlepšie vie, čo to obnáša. Predovšetkým tvrdú prípravu, množstvo času a úsilia. „Šport... úspech... olympijské medaily...? Je to vždy o drine... a ... Je to vždy o podpore. Ja im chcem do budúcna pomôcť svojimi skúsenosťami,“ vraví Nasťa. S manželom a niekdajším trénerom Danielom Kuzminom založili Kuzmina junior projekt, ktorý združuje dokopy sedem mladých biatlonistov a biatlonistiek. Tým chcú manželia zabezpečiť kvalitnú prípravu, aby mohli konkurovať svetovým rovesníkom. Krédo je jednoznačné: „Úspech príde vďaka drine.“

Na tréningoch, alebo po nich, býva aj veselo.



Nie každý však môže byť najlepší na svete, športovať treba vždy podľa vlastných možností, ale treba. Nasťa vyzýva aj obyčajných ľudí, aby sa hýbali a podporuje ich masové podujatia. „Chcem aj vlastným príkladom deti naučiť, že pohyb by mal byť súčasťou života každého človeka. Prispieva k zdraviu, je dobrou prevenciou rôznych chorôb,“ povedala vo vlaňajšom rozhovore pre ahojmama.sk.

Čo vravela vtedy, plní dodnes. Naposledy to bola jej účasť na je tu piatom ročníku Horského behu okolo Selčianskeho dielu, kde prišla podporiť bežcov a najmladším rozdávala účastnícke medaily. Snahu všetkých náležite ocenila: „Klobúk dole pred vami, ktorí dobehli s úsmevom do cieľa v týchto náročných pretekoch,“ napísala na Instagrame.

Nasťa trénuje i sama, prípadne s manželom vo svojom voľnom čase. Len tak, sama pre seba.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Slávni - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >