Kedy si treba umývať zuby a škodí im, ak celý deň niečo jeme po malých dávkach? Odborníčka vysvetľuje aj to, či je lepšia sonická alebo obyčajná kefka

ahojmama, TASR, 4. apríla 2024 o 05:56

Stav chrupu našich detí nie je dobrý. Viac než polovica detí do 5 rokov (56 percent) má aspoň jeden zubný kaz a každé šieste dieťa má viditeľne hypomineralizovanú sklovinu na stoličkách alebo rezákoch. Dôvod? Nesprávna starostlivosť o ústnu dutinu, ktorá s nevhodnou stravou vytvára pre detské zuby priam vražednú kombináciu.

Každodenné čistenie zubov je veľmi dôležité, nie však po každom jedle.

Foto: Shutterstock.com

„Za zlým stavom detských zúbkov stojí strava, nesprávna technika či frekvencia čistenia zubov, nepoužívanie dočisťovacích pomôcok a nechodenie na preventívne prehliadky k zubárovi,“ konštatuje detská zubárka MDDr. Miroslava Hadbavná. Pripomína, že práve v útlom detstve je dôležité vštepiť dieťaťu pravidlá správnej starostlivosti o celú ústnu dutinu.

Pre rodičov prináša niekoľko užitočných rád v odpovediach na základné otázky:

Ako často si umývať zuby?
Zuby je nevyhnutné umývať dvakrát denne – večer aj ráno. V noci sa totiž v ústach takmer vôbec netvorí slina, ktorej úlohou je zuby chrániť pred baktériami. Ráno sa preto budíme s povlakom na zuboch a baktériami, ktoré len čakajú na naše raňajky, aby sa mohli začať množiť. Cukry v jedle totiž vytvoria v ústach kyslé prostredie, v ktorom sa môže tvoriť zubný kaz.

Je potrebné umývať deťom zuby aj po vypití nápoja, zjedenia sladkosti či pred obedným spánkom?
Nie. Agresívny zubný povlak nebezpečný pre zuby sa vytvorí za 24 hodín, takže dôkladné čistenie dvakrát denne je dostatočné.

Je pravda, že umývanie zubov tesne po jedle môže škodiť?
Áno. Kombinácia zubného povlaku a baktérií v našich ústach s kyslým jedlom spôsobuje oslabenie a zmäknutie povrchu zubov. Pri čistení kefkou, na ktorú tlačíme, narúšame oslabený zub. Ak k tomu používame vysoko abrazívnu zubnú pastu, môže dôjsť k neželanému stenčeniu povrchu zuba. Mliečne či trvalé zuby by sme si preto nemali umývať skôr ako 20 minút po jedle. Mojím tipom pre zdravšie zúbky je po konzumácii sladkého vypiť pohár vody, ktorá pomôže zmyť zvyšky cukru zo zubov.

Je teda jedno, čo a kedy dieťa počas dňa zje?
Samozrejme, nie je to úplne jedno, najmä z pohľadu celkového zdravia a kondície dieťaťa. Čo sa však týka zdravia zúbkov a celej ústnej dutiny, je dôležité počas dňa dodržiavať základné pravidlo: vyhnite sa celodennému „zobkaniu“. Medzi jedlami musia byť dlhšie intervaly, aby slina mala dostatok času vytvoriť ochrannú bariéru zuba. Inak pri neustálom pojedaní či pití je znížené pH pod 5,5 a vyššie riziko vzniku zubného kazu.

Aká kefka je pre deti vhodnejšia? Obyčajná či sonická?
Rotačná alebo sonická kefka je vhodná pre deti od 3-4 rokov. Rodič však kontroluje dieťa a dočisťuje mu zuby aj po umývaní sonickou či rotačnou kefkou až do 12 rokov. Podľa štúdií sú sonické kefky šetrnejšie. Sonická kefka vyčistí zuby až o 75 % efektívnejšie než manuálna kefka. Ja odporúčam, aby ste kefky striedali a deti si občas vyčistili zuby klasicky. Je to super pre rozvoj motoriky. Mechanická, teda klasická kefka, by mala mať jemné, husté vlákna a menšiu hlavičku, ktorá vyčistí aj ťažšie dostupné miesta.

Čím čistiť medzizubné priestory?
Komplexná ústna hygiena začína a končí v medzizubných priestoroch. Akonáhle sa dva zuby dotýkajú, je nutné čistiť medzizubný priestor. Použiť na to môžete medzizubnú kefku alebo flosspic (šabličku), všetko záleží od veľkosti medzizubného priestoru. Pre nadviazanie lepšej spolupráce mi pomáha dentálna hygiena. Rodič je presne inštruovaný, čo je lepšie pre jeho dieťa, a ako a s čím dočisťovať.

Prečo sa starať už o mliečne zuby, keď aj tak vypadajú?
Úplná výmena mliečnych zubov za trvalé nastáva v období 12 až 14 rokov, preto je dôležité sa o mliečne zuby starať rovnako ako o trvalé. Zdravie ústnej dutiny je nevyhnutné pre verbálnu a neverbálnu komunikáciu, príjem potravy či vyjadrenie emócií . Má dopad na správanie, kvantitu a kvalitu spánku a celkovo život dieťaťa. Ak dieťa pociťuje bolesť pri jedení, odmieta stravu alebo preferuje len určité potraviny. Nedostatočne prežúvanie a bolesti brucha môžu viesť k neprospievaniu v raste. Ak je mliečny chrup deštruovaný kazom, a ten sa cez korene dostáva do kosti, môže takáto infekcia postihnúť aj zárodok trvalého zuba. Preto je starostlivosť o mliečne zuby rovnako dôležitá, ako starostlivosť o trvalý chrup.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >