Kedy odísť do pôrodnice? Nechoďte zbytočne skoro

Gabriela Bachárová, 8. marca 2019 o 13:53

Máte krátko pred pôrodom? Potom vás najviac zaujíma, kedy nastane ten správny čas, odísť do pôrodnice.

Kedy je už čas na pôrod?

Foto: Shutterstock.com

Prvou radou je, aby ste do pôrodnice odišli vždy, keď sa vám niečo nezdá a máte tušenie, že nie všetko je v poriadku. Dajte na svoj pocity, radšej trikrát zbytočne ako raz neskoro. Do pôrodnice choďte, ak nastanú nasledujúce situácie.

Pravidelné kontrakcie

Na konci gravidity sa môžu objaviť sťahy maternice, ktoré však ešte neznamenajú pôrod. Hovorí sa im Braxtonove-Hicksove kontrakcie, ľudovo nazývané poslíčkovia. „Sú to cvičné sťahy, ktoré pripravujú organizmus na pôrod. Poslíčkovia neotvárajú pôrodné cesty, a kým sú sťahy nepravidelné, nie je nevyhnutné, aby ste išli do pôrodnice," uvádzajú v publikácii Sprievodca tehotenstvom slovenskí gynekológia a pôrodníci Jozef Záhumenský a Vladimír Cupaník. „Tieto sťahy môžu prestať alebo prejsť do pôrodnej činnosti. Tú poznáte tak, že intervaly medzi jednotlivými kontrakciami sa sťahujú a kontrakcie sa zosilňujú."

Ak budú intervaly po siedmich minutách a jedna kontrakcia potrvá od 30 do 60 sekúnd, nastal čas naštartovať auto a vyraziť. „Kontrakcia by vás mala nútiť meniť rytmus dýchania a venovať jej plnú pozornosť. V tomto prípade je takmer isté, že pôrod nastal."

Ženy niekedy odídu do pôrodnice predčasne, čo nemusí byť dobre. V tomto prípade hrozí, že sa lekári budú snažiť umelo naštartovať pôrodnú činnosť, čo so sebou nesie nemalé riziká (napríklad spomalenie pôrodu či výskyt rôznych komplikácií), nehovoriac o tom, že je vždy lepšie, ak žena zotrváva vo svojom prirodzenom domácom prostredí. Príchod do pôrodnice je často spojený so stresom, ktorý má na priebeh pôrodu negatívny vplyv.

Odtok plodovej vody

Dôvod na okamžitý odjazd do pôrodnice. Plodovej vody môže jednorazovo uniknúť väčšie množstvo alebo po troškách. „Ak máte pocit, že vám odteká plodová voda, je nevyhnutné, aby ste sa okamžite dostavili do pôrodnice, a to aj v prípade, ak ešte nemáte kontrakcie. S odtokom plodovej vody sú spojené isté komplikácie, najmä infekčné, lebo pošva nie je fyziologicky sterilná. Dieťa je v týchto prípadoch ohrozené infekciou," píšu lekári.

Ak sa u ženy koncom tehotenstva preukáže prítomnosť streptokoka B v pošve, dostane antibiotickú liečbu a najneskôr do šiestich hodín po odtečení plodovej vody sa pristupuje k umelému vyvolaniu pôrodu. Ak mala tehotná žena test na streptokoka negatívny, antibiotiká dostane po dvanástich hodinách po odtečení vody. Ak nenastúpia prirodzené kontrakcie, rovnako sa pristupuje k indukcii, teda vyvolaniu pôrodnej činnosti.

Niekedy žene pre pôrodom odíde takzvaná hlienová zátka, čo je sekrét, ktorý uzatvára krček maternice. Niekedy sa v nej objaví aj prímes krvi, ale nie je to dôvod na odjazd do pôrodnice. Po odchode hlienovej zátky sa pôrod často rozbehne do 24 hodín, ale nie je to pravidlo.

Krvácanie jasnou krvou

Špinenie a mierne zakrvácanie sú podľa autorov knihy bežnou reakciou na podráždenie ako vaginálne vyšetrenie či pohlavný styk. Vo väčšine prípadov sa preto žena nemusí znepokojovať, iná situácia nastáva, ak žena krváca jasnou krvou: „To väčšinou znamená závažné patologické stavy ako napríklad predčasné odlučovanie placenty."

Slabšie pociťovanie alebo nepociťovanie pohybov

Ak máte pocit, že dieťa sa hýbe menej ako zvyčajne, je to dôvod návštevy pôrodnice. Tam vám urobia kontrolné ultrazvukové vyšetrenie a zosnímajú srdcové ozvy plodu prístrojom kardiotokografom.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >