Keď ste len číslo v štatistikách... Skutočné príbehy žien o traumách z pôrodu či potratu v novej knihe

Patricia Poprocká, 24. novembra 2021 o 04:58

„Už tlačte konečne. Tlačte..! No ja som necítila žiadne kontrakcie, žiadne. Absolútne som nevedela, kedy tlačiť. Tlačila som teda len podľa inštinktu, nie podľa toho ako potrebovalo moje telo. Bolo to veľmi silené... Veľmi mi to psychicky ublížilo a spracovávam to dodnes. Prečo ma tak nútili do tlačenia, keď som nepociťovala potrebu? Pýtam sa samej seba.“

Rešpekt k ženám je v mnohých slovenských nemocniciach žiaľ stále iba na papieri.

Foto: shutterstock.com

Sabínine spomienky na pôrod sa nečítajú ľahko. Sprvu krásne napredoval, do nemocnice prišla otvorená na 8 centimetrov. Napriek pôrodnému plánu, ktorý jej podpísal primár, a napriek verejným deklaráciám pôrodnice, že priania žien ohľadom voľby polohy, nástrihu hrádze či iných zákrokov rešpektuje, sa ale stal veľmi nepríjemným zážitkom.

Rodiť musela v polohe na chrbte tak, ako je popísané v úvode, pričom personál použil aj zakázané a nebezpečné tlačenie na brucho (Kristellerovu expresiu) a napokon: „Po tom, ako som porodila a zvítavala sa s bábätkom, mi oznámili, že ma nastrihli. Neakceptovali moju žiadosť byť o tom vopred oboznámená,“ spomína. Ešte dlhé mesiace po pôrode musela riešiť popôrodné komplikácie a absolvovať dve operácie. „Po mojich skúsenostiach viem, že ďalší môj pôrod bude domáci alebo, pokiaľ nemocničný, tak v inej krajine,“ uzatvára Sabína.

Jej príbeh je jedným z mnohých, ktoré možno nájsť v pripravovanej knihe združenia Ženské kruhy s názvom Nahlas. Združenie v nej chce prezentovať zozbierané svedectvá žien z prežívania interrupcie, spontánneho potratu či traumatizujúceho pôrodu.

„Roky vnímame, že skúsenosti sú v týchto témach potláčané do úzadia a nedostávajú dostatočný priestor. Chceme preto zverejniť príbehy o bolesti, hneve, strachu, neistote, bezmocnosti, láske, pokore, nádeji, odvahe, úľave či porozumení, ktoré spája solidarita s inými ženami. Tieto a mnohé ďalšie prežívania sú totiž skryté za paragrafmi, ktoré rozhodujú o našich telách,“ vysvetlila Miroslava Rašmanová zo Ženských kruhov.

Pripravovaná kniha súvisí aj s neustálou snahou poslancov sprísniť u nás podmienky interrupcií, chce im ukázať, o čom je skutočný život žien, ktorý chcú oni zmeniť prostredníctvom nových, zväčša nezmyselných, nariadení. „K motiváciám a prežívaniu žien sa vyjadrujú politici, političky, publicisti, kňazi či odborná obec. V takýchto diskusiách však príbehy samotných žien nedostávali dostatočný priestor,“ zdôraznila Miroslava Rašmanová.

Príbehov bude v knihe asi 20. „Nemáme ambíciu pokryť všetky témy, ktoré sa týkajú reprodukcie. Príbehy spája to, že sa bytostne dotýkajú osudov žien, ich tiel a prežívania,“ dodala. V knihe nájdu čitatelia prerozprávané skúsenosti o nerešpektujúcom zaobchádzaní pri pôrode, spontánnom potrate či v situácii, kedy sa ženy rozhodli pre interrupciu. „Dočítate sa, ako ženy prežívali napríklad to, keď boli ponechané bez dostatočných informácií, boli oddelené od svojich blízkych či nedostali podporu vo svojich voľbách. Nájdete tu príbeh ženy, ktorá chcela ukončiť tehotenstvo z dôvodu závažného poškodenia dieťaťa, príbeh ženy, ktorá sa vyrovnávala s interrupciou svojej sestry. Prečítate si o tom, ako sa cíti žena, ktorá spontánne potratila a pre systém je iba číslo v štatistike, tiež príbeh o hlbokom zranení z pôrodu či o tom, aké zúfalstvo pociťuje matka, keď ju v nemocnici oddelia od jej bábätka,“ približujú Ženské kruhy.

Takto by mala pripravovaná kniha vyzerať.

Foto: Ženské kruhy

Kniha môže byť nápomocná ženám, ktoré si prešli niečím podobným a združenie verí, že vytvorí priestor aj na porozumenie a vcítenie sa do ich situácie pre ľudí, ktorí nič také nezažili.

Uzrieť svetlo sveta by mala v prvom štvrťroku 2022, ak sa podarí vyzbierať dostatok peňazí na jej vydanie. Ženské kruhy sa ich momentálne pokúšajú získať aj prostredníctvom zbierky na internete. „T‎ým, že podporíte tento projekt, nám pomôžete povedať aj poslancom a poslankyniam, čo je pre nás ženy dôležité a čím sa majú zaoberať namiesto prijímania zákonov, ktoré šikanujú ženy,“ vraví Miroslava Rašmanová.

Ak by ste chceli vydanie knihy Nahlas podporiť, môžete tak urobiť na tomto linku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >