Keď sa dieťa opýta: Prečo Martin cvála na bielom koni a pečie sa svätomartinská hus?

Gabriela Bachárová, 10. novembra 2018 o 15:14

Martin na bielom koni síce tento rok sneh opäť neprinesie, ale keď sa vás zvedavý potomok opýta, kto bol svätý Martin a prečo jazdil práve na belušovi, už budete vedieť odpovedať.

K sviatku patrí svätomartinská hus.

Foto: Shutterstock.com

Mami, kto to bol ten Martin?

Martin Tourský pochádzal z rímskej provincie Horná Panónia. Bol rímskym vojakom a neskôr kňazom a biskupom. Po smrti ho pre jeho dobročinnosť a starostlivosť o chudobných vyhlásili za svätého. Preslávil ho láskavý čin, keď ho ešte ako vojaka v mrazivom večere oslovil sporo oblečený žobrák a prosil o peniaze či jedlo. Tie Martin pri sebe nemal, vzal ale svoj plášť a mečom ho roztrhol na dve polovice. Jednu dal žobrákovi, nech sa oblečie. Na druhý deň sa mu mal v tom istom plášti zjaviť Ježiš Kristus, čo Martina primälo k tomu, aby nechal vojenskú kariéru a stal sa kňazom.

A prečo cvála na bielom koni?

Počasie bolo v minulosti stabilnejšie ako dnes a ľudia vypozorovali, že prvý sneh často padá práve okolo sviatku svätého Martina. Začalo sa preto tradovať, že Martin prichádza na bielom koni a prináša prvé vločky. Skutočný Martin na žiadnom belušovi necválal, je to len metafora. Mimochodom, sviatok pripadá na 11. novembra, pretože práve v tento deň sa v roku 397 konal svätcov pohreb.

A prečo pečieme práve hus?

V minulosti sa v prvej polovici novembra končievali posledné práce na poli, zároveň sa 12. novembra začínal šesťtýždňový pôst pred Vianocami. To boli dobré dôvody na oslavu a hodovanie. A prečo práve hus? Traduje sa, že Martin nechcel byť zo skromnosti menovaný biskupom, schoval sa preto medzi kŕdeľ hús, ktoré ho ale gáganím prezradili. Podľa inej legendy husi kňaza rušili pri omšiach, a preto museli skončiť na pekáči.

Oslávte to!
Ak chcete, aby vaše deti poznali tradície na vlastnej koži, sviatok svätého Martina môžete osláviť napríklad takto:

Upečte si svätomartinskú hus. Konzumácia tohto druhu mäska nie je na Slovensku veľmi rozšírená, doprajte si ho preto aspoň raz do roka. Husacina sa tradične je spolu so zemiakovou lokšou či knedľou, pridáva sa aj varená červená kapusta.

Pripravte si martinské rožky. K sviatku patrí nielen husacina, ale aj špeciálne martinské rožky či podkovy, ktoré v minulosti dievčatá darúvali svojim chlapcom. Veľký rožok plnený lekvárom či makom tiež dostávali spolu s výplatou slúžky a čeľadníci.

Zapáľte si martinský oheň. Táto tradícia sa u nás na rozdiel od niektorých častí Európy, najmä Nemecka či Rakúska, veľmi nepestuje, ale nie je dôvod, prečo si na záhrade či niekde vonku ohníček nezapáliť. Počasie ešte celkom praje, môže to byť jedna z posledných príležitostí pred príchodom zimy.

Vytiahnite lampión. Ak ste zavrhli vlastnú vatru, môžete sa vybrať do ulíc či prírody s lampiónom, aj to v niektorých európskych krajinách patrí k sviatku svätého Martina.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >