Kde je vôľa... Kontakt koža na kožu a dojčenie priamo na sále je možné aj po cisárskom reze dvojičiek

Patricia Poprocká, 23. decembra 2021 o 04:28

Že vraj to nejde? „Brucho je operačná zóna a kontakt koža na kožu s bábätkom po cisárskom reze možný nie je, resp. len v obmedzenej miere.“ Aj vy ste sa stretli s podobnou argumentáciou lekárov? Aj tu platí, že keď sa chce, dá sa všetko, dokonca i kontakt koža na kožu s následným dojčením dvojičiek.

Vzácne prvé momenty.

Foto: Pôrodnica Havířov/MAMILA

O krásnu fotografiu, ako to možné je, sa podelila na sociálnej sieti pôrodnica v Havířove a občianske združenie MAMILA, ktoré spolupracujú. „Aj bezprostredne po cisárskom reze existuje možnosť mať bábätko pri sebe a dojčiť ho tak, ako sa na tejto fotografii. Väčšina žien sa po pôrode cisárskym rezom dozvedá, že bábätko bude môcť mať pri sebe a dojčiť ho až oveľa neskôr než na operačnej sále. Tým pádom sa začiatok dojčenia oneskorí o niekoľko hodín či dokonca o celý deň,“ komentovala MAMILA fotografiu.

Našťastie, pri ochote zdravotníckeho personálu je možné priložiť bábätko, dokonca i dve, na hruď matky okamžite a umožniť prirodzené prvé dojčenie.

V havířovskej nemocnici robia kroky na podporu dojčenia v spolupráci s MAMILOU už niekoľko rokov. Tamojší primár MUDr. Hynek Canibal napríklad zaviedol systém, že bábätko po pôrode neberú ani na váženie, meranie či kúpanie, ale zostáva pri matke. Nemocnica má povesť naozaj priateľskej k deťom a ich rodičom, nielen pri pôrode, ale aj pri hospitalizáciách, odberoch krvi či iných úkonoch. „Som presvedčený, že aj ostatní zdravotníci prídu na to, že postupy, ktoré u nás uplatňujeme, sú správne. Chce to len čas,“ povedal Hynek Canibal vo vlaňajšom rozhovore pre ahojmama.sk.

Oceňuje aj spoluprácu s MAMILOU. „Ste systematickí, zrozumiteľní, rešpektujete medicínu založenú na dôkazoch. Na Slovensku ste dokázali výrazne zlepšiť počty plne dojčených detí, za to vám patrí veľké poďakovanie a pre nás bude cťou s vami spolupracovať,“ citovala MAMILA jeho vyjadrenie na svojej facebookovej stránke. Ako dodal, chystá postupné preškolenie personálu a zavedenie systému jednotnosti v metodike a prístupoch k podpore dojčenie. Držíme palce!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >