K Horehronskému pribudne v tejto sezóne aj zážitkový Zbojnícky expres

SITA, 14. júna 2020 o 04:23

Nostalgický motorový vláčik Zbojnícky expres bude premávať z Brezna do Tisovca cez sedlo Zbojská v troch termínoch – 19. júla, 2. a 23. augusta.

K Horehronskému expresu (na fotografii) pribudne toto leto na pár dní aj ďalší výletnícky vláčik.

Foto: facebookový profil Horehronského expresu

Medzi regiónmi Horehronie a Gemer pribudne toto leto nový výletnícky vláčik. Nadviaže na vlaňajší úspech Horehronského expresu, ktorý bude aj v tejto sezóne premávať na trase Brezno – Telgárt – Mlynky.

Na trati z Tisovca do Sedla Zbojská jazdí v lete aj historická vlaková súprava ťahaná vyše storočnou parnou zubačkou udržiavanou dobrovoľníkmi z občianskeho združenia Zubačka. Tá sa na trať dostane prvýkrát 4. júla.

Cesta Zbojníckeho expresu bude zaujímavá nielen vďaka atraktívnemu „zbojníckemu“ programu priamo vo vlaku, ale aj výhľadom na slovenskú prírodu a technické pamiatky, predovšetkým železničné premostenia. Konečná zastávka Tisovec turistom ponúka návštevu miestneho železničného múzea, v ktorom túto sobotu zrevitalizovali exteriér, interiér a historické exponáty dobrovoľníci.

„Múzeum zubačky približuje úžasnú históriu tejto unikátnej železničnej trate, ktorá písala regionálne dejiny. Zaujímavé informácie a historické exponáty návštevníkom múzea umocnia pôžitok z jazdy po tejto trati či už na Zbojníckom exprese alebo parnej zubačke,“ uviedol Viktor Brádňanský z Oblastnej organizácia cestovného ruchu Gemer.

Cieľom historických zážitkových vlakov v Banskobystrickom kraji je ponúknuť nezvyčajný zážitok a prepraviť k turistickým atraktivitám regiónov, v ktorých tieto vlaky premávajú. „Vlaky majú obmedzený počet jázd, pretože sú to historické súpravy, ktoré jednoducho treba šetriť. Zároveň kapacita vláčikov je z tohto dôvodu obmedzená. Vozne prikladáme len tak, aby to historické lokomotívy utiahli. Preto sa pri jednotlivých jazdách pohybujeme v kapacite od 80 do 120 osôb,“ uviedla Eva Macuľová z krajskej cestovnej kancelárie, ktorá má vlaky ako turistický produkt v ponuke. Záujemcom preto odporúča kúpiť si lístky vopred online na destinačnom portáli Banskobystrického kraja zahoramizadolami.sk.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >