Tip na výlet Malý Slavín, turistický raj v lesoch nad Bratislavou

Patricia Poprocká, 11. novembra 2022 o 05:18

Ten veľký pozná každý, pamätník a cintorín sovietskych vojakov, ktorí padli počas druhej svetovej vojny na západe Slovenska, je jedným zo symbolov nášho hlavného mesta. A čo ten druhý, tzv. Malý Slavín?

Malý Slavín, pamätník pod napadaným lístím.

Foto: Patricia Poprocká

Na východe krajiny o jeho existencii zväčša netušia, na opačnom konci je však obľúbeným miestom na relax pre Bratislavčanov i návštevníkov z okolia. A podobne ako „veľký“, aj Malý Slavín má niečo spoločné s druhou svetovou vojnou.

Na tomto mieste v Malých Karpatoch nad Bratislavou zahynuli v deň oslobodenia hlavného mesta, teda 4. apríla 1945, dvaja sovietski vojaci Ivan Gorjunov (29) a Nikolaj Jefimuškin (30). Boli z rôznych jednotiek, obaja však v bojoch utrpeli ťažké zranenia, ktorým pri prevoze podľahli. Pochovali ich práve v tomto lese, vtedy ešte na opustenom mieste. Nad hrobom mali od konca vojny drobný pomníček, ktorý sa v priebehu desaťročí dostal dnešnú podobu a z opusteného miesta v lese sa stalo pietne a zároveň aj obľúbené turistické.

Jeseň v Malých Karpatoch ponúka nádherné farebné divadlo.

Foto: Patricia Poprocká

Dnes na Malom Slavíne možno nájsť vkusný pomník zo žulovej skaly s pamätnou tabuľou v azbuke s menami oboch vojakov, ku ktorému každoročne už takmer 30 rokov organizuje zväz protifašistických bojovníkov pochod spojený s kladením vencov.

Chodieva tam však aj množstvo ľudí len tak, najmä v teplých mesiacoch na opekačky a stretávky, hneď vedľa je totiž vybudovaný pohodlný turistický areál – lavičky, prístrešky, ohniská, skrátka všetko, čo dnes väčšina ľudí na komerčnej turistike oceňuje.

Pohodlná turistika pre každého

Lokalita Malý Slavín leží zhruba v strede trasy medzi mestskými časťami Rača a Záhorská Bystrica. Dostať sa ta možno z oboch smerov a v oboch prípadoch je to trasa viac-menej podobná. Nenáročná mestská turistika, ktorú pohodlne zvládnete aj s kočíkom, na bicykli alebo možno i na kolieskových korčuliach. Trasa je výborne značená, cesty vyasfaltované – dobrodružnejšie povahy sa môžu vydať lesnými chodníčkami (resp. lesnými cyklotrasami), z ktorých sa vždy dá bezpečne trafiť späť na asfaltku či k smerovníku.

A aby to naozaj nebolo náročné, sú tu ešte početné prístrešky, takpovediac na každom kroku, kde si možno posedieť, alebo ak nevládzete, tak aj zmeniť cieľ trasy a urobiť si piknik. Na trase nechýba ani reštaurácia s rýchlym občerstvením a preliezkami, aj deti si prídu na svoje.

Altánok popri ceste nesmie chýbať, ako inak.

Foto: Patricia Poprocká

Malý Slavín je vďačné miesto, kde si možno oddýchnuť od ruchu veľkomesta, a za ktorým netreba ďaleko cestovať, stačí sadnúť na električku či autobus MHD. Lesy poskytnú útočisko v každom ročnom období – teraz na jeseň sa človek nevie vynadívať na nádherné rozmanité farby, kamkoľvek pozrie. V zime si zas na svoje prídu aj milovníci bežkovania.

Malý Slavín – kombinácia turistiky, oddychu i kúska histórie, náš dnešný tip na výlet. Prejdite sa!

Cestou-necestou...

Foto: Patricia Poprocká





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >