Je nevinný. Srdcový šelest deťom neubližuje, stráca sa s vekom

gb, 23. februára 2023 o 04:00

Do ambulancií pediatrickej kardiológie prichádza drvivá väčšina detí s podozrením na srdcový šelest. Rodičia sa nemusia obávať, vo väčšine prípadov nejde o zdravotný problém.

Šelest nie je zväčša vážnym problémom.

Foto: Shutterstock.com

Do ambulancie pediatrickej kardiológie Nemocnice Agel Levice prichádza až 95 percent detí práve s podozrením na srdcový šelest. „Rodičia môžu mať prvotné obavy, ak sa dozvedia, že ich dieťa má srdcový šelest. Pravdou ale je, že srdcové šelesty sú veľmi časté a mnohé deti ich v určitom okamihu majú. Väčšina z nich nie je dôvodom na obavy a vôbec neovplyvní zdravie dieťaťa,“ vyjadrila sa v tlačovej správe nemocnice lekárka ambulancie pediatrickej kardiológie Silvia Miková.

U niektorých ľudí krv pri prietoku cez srdce vydáva zvláštny zvuk. Lekári ho počujú ako hukot medzi údermi srdca. Každý úder srdca sa skladá z dvoch samostatných zvukov a srdcový šelest je ďalší zvuk navyše, ktorý počuť.

Najbežnejší typ srdcového šelestu sa nazýva funkčný alebo nevinný. Je to zvuk krvi, ktorá prechádza zdravým srdcom normálnym spôsobom. Rovnako, ako je možné počuť pohyb vzduchu cez vzduchový kanál alebo vodu prúdiacu potrubím, lekári môžu počuť pohyb krvi cez srdce, aj keď nie je žiadny problém so srdcom.

„Funkčný srdcový šelest môže prichádzať a odchádzať počas celého detstva. Deti s týmito šelestami nemusia meniť stravu, obmedzovať svoje aktivity ani mať žiadnu špeciálnu liečbu. Tí, ktorí sú dosť starí na to, aby pochopili, že majú srdcový šelest, by mali byť uistení, že sa nijako nelíšia od ostatných detí. Väčšina takýchto šelestov zmizne sama, keď dieťa vyrastie,“ dodala odborníčka.

Avšak niekedy môže byť šelest prejavom problému so srdiečkom. Približne jedno zo sto detí sa narodí so štrukturálnym srdcovým problémom alebo vrodenou srdcovou chybou. Tieto deti môžu vykazovať známky defektu už v prvých dňoch života alebo až neskôr v detstve. Niektoré deti nemajú žiadne príznaky okrem srdcového šelestu, zatiaľ čo iné môžu mať zrýchlené dýchanie, problémy s kŕmením alebo cyanózu (omodrávanie). Každé podozrenie súvisiace so srdcom treba poriadne vyšetriť, aj keď by sa malo nakoniec ukázať, že o nič nejde.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >