Ivonu dojčenie pred rakovinou neochránilo. Mohlo byť jej spúšťačom?

Patricia Poprocká, 11. novembra 2023 o 06:40

Ivonine tretie dieťa nemalo ani rok, keď si nahmatala hrčku v prsníku. Šla na vyšetrenie, ktorého verdikt bol nemilosrdný: Okamžitá operácia a onkologická liečba. Jej život sa v okamihu zmenil. Starostlivosť o dcérku a staršie deti vystriedali návštevy nemocnice a dávky chemoterapie.

Dojčenie rakovinu nespôsobuje ani nespúšťa.

Foto: shutterstock.com

Ivona nechápala, neverila, že môže mať rakovinu. Veď predsa mala tri zdravé deti, všetky tri dojčila a dojčenie brala ako akúsi poistku práve pred zhubným nádorom prsníka. No stalo sa. Práve jej. Dojčenie ju pred zhubným ochorením neochránilo. Mohlo byť jeho príčinou?

Denník Nový čas priniesol nedávno príbeh bývalej kickboxerky Brone, ktorá má tiež, podobne ako mala Ivona, rakovinu prsníka. Táto matka trojročnej dcérky z ochorenia viní práve dojčenie. „Všetko sa začalo pred tromi rokmi po pôrode mojej dcérky, keď sa mi z dojčenia spustila rakovina prsníka. Áno, z dojčenia!“ citujú noviny nešťastnú ženu. A hoci sa na konci roka 2021 zdalo, že je vyliečená, pred pár mesiacmi sa Broni ochorenie prejavilo znova, metastázami na pečeni, pľúcach a chrbtici. „Zo dňa na deň život naruby,“ konštatovala. Momentálne zháňa peniaze na svoju liečbu, a to aj prostredníctvom zbierky.

Aj keď je Bronin príbeh smutný a niet človeka, ktorý by jej nedržal palce, jej tvrdenie, že spúšťačom ochorenia môže byť dojčenie, odborníci vyvracajú. Opak je skôr pravdou, dojčenie slúži ako prevencia rakoviny prsníkov, hoci nezaručuje, že ju žena nedostane, o čom svedčia Ivonin aj Bronin prípad.

„Samotné dojčenie v žiadnom prípade nespôsobuje ani nespúšťa rakovinu,“ zdôrazňuje gynekológ Peter Krajkovič. Ako vysvetlil pre Nový čas, ženy, ktoré rodili a dojčili, majú menšie riziko rakoviny v neskoršom veku. Vyšetrovacie metódy ako mamografia a ultrazvuk dokážu rakovinu diagnostikovať, nie však zistiť dopredu, či ju žena dostane alebo nie. „Čiže, ak bola rakovina odhalená počas dojčenia, žena ju mala v sebe už možno pol roka alebo rok,“ vysvetlil.

„To, že je žene diagnostikovaná rakovina prsníka v čase dojčenia, je zhoda náhod, nie príčina,“ hovorí aj Andrea Poloková, autorka knihy Praktický návod na dojčenie a podpredsedníčka združenia MAMILA, ktoré pomáha ženám s dojčením a zhromažďuje o ňom vedecké fakty. Andrea Poloková pripomína viaceré štúdie, podľa ktorých dojčenie významne znižuje riziko rakoviny prsníka a rozhodne ju nespôsobuje. „Renomovaný vedecký medicínsky časopis Lancet uvádza, že práve dojčenie by zachránilo desaťtisícky žien pred rakovinou prsníka,“ dodala s tým, že ľudia pochopiteľne v ťažkých situáciách pátrajú po príčinách, prečo sa im to stalo. V tomto prípade by však bola škoda, keby sa ženy vyľakali a nechali odradiť od dojčenia.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >