Hypertenziou môžu trpieť už aj deti

gb, 22. mája 2023 o 04:30

Hypertenzia u detí je pomerne vzácna, ale jej výskyt je čoraz častejší. Má ju asi päť percent detí.

Vysokým krvným tlakom trpí do päť percent detí.

Foto: Shutterstock.com

Hypertenzia, inak nazývaná aj vysoký krvný tlak, je stav charakterizovaný vysokým krvným tlakom v cievach. Zvyčajne postihuje dospelých ľudí, ale môže sa vyskytnúť aj u detí.

Príčiny hypertenzie u detí môžu byť rôznorodé. Ovplyvniť ju môžu aj genetické faktory, prítomnosť chronických ochorení a životný štýl vrátane nesprávneho stravovania a nedostatočnej fyzickej aktivity.

„Hypertenzia u detí môže byť dedičná. Deti, ktoré majú príbuzných z hypertenziou, môžu mať sklon k vysokému krvnému tlaku. Nadmerná telesná hmotnosť, fyzická nečinnosť, nezdravá strava a iné nezdravé životné návyky môžu výrazne zvýšiť riziko vzniku hypertenzie. Takisto niektoré zdravotné problémy ako napríklad obštrukčná spánková apnoe, nádory, obličkové ochorenia alebo endokrinné poruchy môžu spôsobiť hypertenziu u detí,“ vyjadrila sa v tlačovej správe lekárka pediatrickej kardiologickej ambulancie Nemocnice Agel Levice Silvia Miková.

Hypertenzia sa u detí diagnostikuje na základe merania krvného tlaku, ktorý sa meria viackrát v rôznych intervaloch a situáciách. Ideálne je zistiť hodnoty počas lekárskeho vyšetrenia a následne monitorovať tlak počas dňa pomocou tlakového Holtera. „Liečba hypertenzie u detí zahŕňa kombináciu zmien životného štýlu a prípadné naordinovanie liekov. Odporúča sa zdravá strava s nízkym obsahom soli a tukov, pravidelná fyzická aktivita a kontrola telesnej hmotnosti. Dôležité je, aby sa hypertenzia u detí diagnostikovala a liečila, pretože nekontrolovaný vysoký krvný tlak môže spôsobiť vážne zdravotné problémy ako napríklad ochorenia srdca, obličiek a mozgu,“ doplnila odborníčka.

To, že patrí dieťa do rizikovej skupiny, nemusí nutne znamenať vývin hypertenzie, pravdepodobnosť je však vyššia. Netreba nič podceňovať u každého jedného dieťaťa, a preto je vhodné absolvovať pravidelné lekárske prehliadky u pediatrického kardiológa. Podľa štúdií sa predpokladá, že hypertenzia postihuje približne tri až päť percent detí vo veku od šiestich do 18 rokov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >