Hygienici očakávajú veľmi vysoké denné koncentrácie peľov paliny a ambrózie na celom území Slovenska

SITA, 18. augusta 2021 o 17:50

Výskyt peľu najsilnejších alergénov leta, teda paliny a ambrózie má stúpajúcu tendenciu a Úrad verejného zdravotníctva predpokladá, že v poslednej augustovej dekáde dosiahne veľmi vysoké denné koncentrácie na celom území Slovenska.

Alergici ešte pokoj nemajú.

Foto: Shutterstock.com

Ďalší nárast denných hladín predpokladajú hygienici aj u spór húb. Denné koncentrácie peľu slabšie alergizujúcej pŕhľavy sa udržia vo vyšších hladinách aj v najbližšom období. Peľ tráv sa podľa hygienikov bude vyskytovať v ovzduší až do jesene, ale už len v prevažne nízkych denných koncentráciách.

Najvyššiu koncentráciu peľu tráv zachytila monitorovacia stanica v poslednom období v Žiline, konkrétne 33 peľových zŕn v metre kubickom vzduchu a tiež v Banskej Bystrici, kde zaznamenali 23 peľových zŕn v metre kubickom vzduchu. „Denné koncentrácie peľu pŕhľavovitých dosahovali veľmi vysoké koncentrácie na väčšine územia Slovenska," uviedla Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Banská Bystrica. Najvyššiu hladinu peľu pŕhľavovitých zachytila monitorovacia stanica v Bratislave, konkrétne 709 peľových zŕn v metre kubickom vzduchu, a tiež v Žiline (562 peľových zŕn v metre kubickom vzduchu), v Košiciach (384 peľových zŕn v metre kubickom vzduchu) a v Banskej Bystrici (263 peľových zŕn v metre kubickom vzduchu).

Najvyššiu koncentráciu peľu ambrózie zachytili hygienici v Nitre, konkrétne 50 peľových zŕn v metre kubickom vzduchu. Najvyššiu koncentráciu peľu paliny zase zachytila monitorovacia stanica v Banskej Bystrici (123 peľových zŕn v metre kubickom vzduchu) a v Bratislave (80 peľových zŕn v metre kubickom vzduchu).





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >