Mária Bartalos upiekla v karanténe svoj prvý chlieb v živote a ako vidno na fotografii, vyzerá naozaj na zjedenie. „Domáci chlieb s bryndzovou nátierkou a pažitkou. Och! Mňam!" bola nadšená z nového kulinárskeho zážitku.
Domáca pizza Quattro Formaggi v podaní Márie Bartalos.
„Dnes to bola polievka z červenej šošovice. Zdravá a veľmi chutná! Ďakujeme za tip, zaraďujem si ju do receptov a ďalej odporúčam!" pochvaľovala si herečka nový prírastok do rodinných jedál. A pridala aj recept:
Potrebujeme:
* 1,5 l zeleninového vývaru
* 250 g červenej šošovice
* 4 stredne veľké zemiaky
* 2 mrkvy
* 1 cibuľa
* 3 strúčiky cesnaku
* 1 plechovka lúp. paradajok
* olivový olej
* 3 ks celé nové korenie, 1/4 lyžičky rímska rasca, 2ks bobkový list, soľ
Šošovicu prepláchneme, mrkvu si nastrúhame nahrubo, cesnak nasekáme, nakrájame cibuľu nadrobno a zemiaky na malé kocky. Na olivovom oleji speníme cibuľu, pridáme cesnak, mrkvu a chvíľu restujeme. Pridáme bobkový list, nové korenie, rímsku rascu a soľ a premiešame. Môžete dať koreniny do gázy, zviažete motúzikom a vytvoríte taký malý batôžtek, ktorý na záver jednoducho z polievky vyberiete.
Pridáme prepláchnutú šošovicu, paradajky a zalejeme horúcim vývarom, prípadne ešte dolejeme vodou (podľa toho, koľko polievky chcete). Privediete k varu a pridáte zemiaky, varíme 15 až 20 min, kým budú zemiaky hotové.
Po uvarení povyberáme nové korenie a bobkový list a tyčovým mixérom trošku pomixujeme (nie úplne, len trošku, aby polievka jemne zhustla, ale stále zostali aj kúsky zeleniny). Pri podávaní môžete polievku v tanieri pokvapkať olivovým olejom, troškou citrónovej šťavy a ozdobiť petržlenovou vňaťou/bazalkou - ale aj nemusíte. Dobrú chuť!
„Tomuto vareniu nových jedál sa vážne teším. Baví ma variť aj naše obľúbené jedlá, ale v tých som už zbehlá a ja sa rada učím nové veci," povedala herečka. Tu je recept na šafránové rizoto.
Budete potrebovať:
• 1 šálka ryže Arborio alebo Carnaroli
• 1 šalotka
• 1 g šafrán
• 1 dcl bieleho vína
• 1l vývaru
• 2 lyžice masla
• parmezán
• soľ
Na jednej lyžici masla si orestujeme nadrobno nakrájanú šalotku. Pridáme nepremytú ryžu, restujeme. Po minúte podlejeme vínom a necháme ho vyvariť. Pridáme šafrán, miešame kým sa nám ryža sfarbí do žlta.
Postupne po naberačke pridáme teplý vývar. Vývaru dáme len toľko, koľko dokáže ryža absorbovať a miešame. Na miernom ohni varíme 15 - 18 minút. Ryža by mala byť al dente.
Podľa chuti osolíte. Nakoniec vmiešame postrúhaný parmezán a lyžicu masla. Minútku necháme odpočívať a potom servírujeme ako inak s parmezánom.
V kuchyni sa rád motá aj malý Noel.
Noel je dychtivý poznať všetky krásy sveta. Mária Bartalos ho má s manželom, tanečníkom Adrianom Bartalosom. Narodil sa v júni minulého roka.