Ferrero sťahuje niektoré šarže Kinder Maxi Surprise a ďalších produktov. Ak ich máte doma, deťom ich nedávajte

TASR, gb, 8. apríla 2022 o 04:00

Výrobca, spoločnosť Ferrero informovala o dobrovoľnom preventívnom sťahovaní niektorých šarží vajíčok Kinder Maxi Surprise a ďalších produktov z pultov slovenských obchodov. Spotrebiteľom zároveň odporúča, aby uvedené produkty v prípade, ak ich už zakúpili, nekonzumovali. V niektorých európskych krajinách sa vyšetruje možný výskyt salmonely v cukrovinkách.

Niektoré šarže výrobca preventívne sťahuje.

Foto: Kinder

Slovensko nie je zatiaľ medzi štátmi, v ktorých by mali byť Kinder vajcia s možným výskytom salmonely. V rámci systému rýchleho varovania nebola Slovenská republika zatiaľ začlenená do krajín, kde by mali byť výrobky pochádzajúce z továrne v Belgicku distribuované.

Napriek tomu Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) poslala otázku prostredníctvom Európskej komisie, aby výrobca zaslal distribučný zoznam všetkých konkrétnych vyrobených šarží, priblížilo ministerstvo pôdohospodárstva. „ŠVPS sa cielene zameria na kontrolu týchto výrobkov na trhu,” ubezpečilo ministerstvo pôdohospodárstva.

Týmto ochorením sa v Británii nakazilo približne 63 osôb, prevažne detí. Úrady vo Veľkej Británii preverujú možnú spojitosť medzi nákazou a výrobkami. Ďalšie prípady nákazy zaznamenali aj v iných európskych krajinách vrátane Francúzska, Holandska, Írska, Nemecka a Švédska. „Ferrero spolupracuje s lokálnymi úradmi pre bezpečnosť potravín na možnom spojení s niekoľkými hlásenými prípadmi salmonely. Žiadny z produktov Kinder uvedených na trh však nebol pozitívne testovaný na salmonelu,” uviedla Hana Mašková, špecialistka PR a značenia výrobkov zo spoločnosti Ferrero.

Výrobky spojené s nákazou sú balenia s tromi 20-gramovými vajíčkami Kinder Surprise, ktoré majú dátumy spotreby medzi 11. júlom a 7. októbrom tohto roka. Všetky boli podľa britského Úradu pre bezpečnosť potravín (FSA) vyrobené v tom istom závode, pričom ďalšie výrobky spoločnosti Ferrero nemali byť nákazou postihnuté. Hana Mašková uviedla, že predmetné vajíčka Kinder Surprise neboli na Slovensku distribuované.

Ak si chcete pozrieť, či náhodou nemáte preventívne sťahované šarže doma, tu je ich zoznam.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >