Ešte vyberáte? 10 tipov na skvelé vianočné darčeky pre deti

Gabriela Bachárová, Patricia Poprocká, 8. decembra 2020 o 04:23

Poriadne premyslieť a až potom nakupovať platí v tohtoročnom predvianočnom čase zvlášť. Vzhľadom na zlú pandemickú situáciu odborníci odporúčajú skrátiť nákupy darčekov na minimálne potrebný čas, najlepšie možno cez internet z pohodlia domova. Na nákupy je už najvyšší čas, a ak premýšľate, čo tento rok kúpiť deťom pod stromček, je tu pre vás našich 10 tipov.

Vianoce nie sú len o darčekoch, ale tie aj tak potešia.

Foto: Shutterstock.com

Kniha

Dobrá kniha je na nezaplatenie. Prínosy čítania či prezerania obrázkov v prípade detí, ktoré ešte nevedia čítať, sú dlhodobo známe. Okrem spoznávania nových vecí sa deti učia pravopisu, rozširujú si slovnú zásobu, predstavivosť, nachádzajú nové vzory, knižných priateľov a inšpiráciu pre rôzne životné situácie.

Výber medzi knihami je nesmierne široký – od klasických starých indiánok, verneoviek, ktoré aj dnes majú čo povedať, až po Harryho Pottera a najmodernejšie vychytávky. Zo starších sú inšpiratívne príbehy Ronje, dcéry lúpežníka či Anny zo Zeleného domu, rovnako ako zo súčasných príbeh Miky a jej koňa Víchra alebo slovenských kamarátok Mimy (ktorá je nevidiaca) a Lízy. Zaujímavá je aj knižočka Renáty Matúškovej o detstve M. R. Štefánika, doplnená o fakty z jeho ďalšieho života i vystrihovačku jeho mohyly na Bradle. Potom sú tu dobrodružstvá detských detektívov (Traja pátrači, Čokoládová záhrada) a v neposlednom rade rozprávky, tie sa nezunujú nikdy nikomu! Ak máte radšej fakty pred beletriou, úžasné sú aj detské encyklopédie, prírodopisné či iné náučné knihy.

Kocky

V zásade je jedno aké, no už celé desaťročia sú vynikajúcim darčekom. V deťoch bez ohľadu na vek rozvíjajú tvorivosť, fantáziu a manuálne zručnosti. Ponuka na trhu je bohatá, takže naozaj sa dá vyberať podľa veku a osobných preferencií. Obrázkové, z ktorých možno vyskladať rozličné vopred určené obrázky, klasické drevené rôznych farieb a tvarov, z ktorých postavíte hrad, plot, cestu, stromy, čokoľvek, alebo plastové v štýle lega. Pre chlapcov sú ešte v ponuke drevené koľajnice, vláčky a podobne, pre starších puzzle. Triediť, skladať, vytvárať vždy niečo iné. Kocky sú jednoducho top, deti (a občas i dospelí) sa s nimi vyhrajú dlho a vždy inak.

Športové potreby

Je jedno, či je to lopta, lyže, plavky, korčule, bicykel... V dnešnej dobe rastúcej obezity a cukrovky, kedy rapídne klesajú fyzické zdatnosti detí, má každá motivácia k pohybu cenu zlata. Niekedy to môže byť len obyčajné nové tričko či svetielko na bicykel, ktoré dieťa bude chcieť vyskúšať, aby ho to odpútalo od vykúreného bytu a motivovalo k aktivite. Každý rodič pozná najlepšie svoje dieťa, vie, k čomu inklinuje, prípadne čo by sa chcelo naučiť. Športovým darčekom nič nepokazíte, môžete len získať!

Plyšová hračka

Mala by vyzerať milo, byť príjemná na dotyk a – najlepšie iba jedna. Plyšová hračka sa môže stať spoločníkom dieťaťa na celý život, napokon, koľko dospelých dodnes uchováva svojho obľúbeného plyšáčika z detstva? Deti v ňom môžu nájsť svojho „kamaráta“, ktorému sa vyžalujú, keď nemajú nikoho pri sebe, ktorého si zbalia so sebou na cesty, ktorý im bude pripomínať istotu domova na internáte či kamkoľvek pôjdu. Najlepšie je, ak je takáto hračka iba jedna, ak je plyšiačikov priveľa, intenzita vzťahu klesá, v izbe sa zbytočne hromadia a slúžia ako zásobáreň prachu a roztočov.

„Vyrábacie“ hračky

Ideálny darček pre tvorivé deti, ktoré si v izbičke neustále niečo vyrábajú, lepia, strihajú či maľujú. Na výber je celý rad možností: radosť urobíte výtvarnými potrebami (obľúbené sú výtvarné kufríky), detským vyšívaním, korálkami, kreatívnymi sadami na výrobu náušníc, čeleniek náramkov či rôznych obrázkov (napríklad technikou vyškrabávania, vysypávania trblietkami či mozaiky).

Drevené hračky

Ako na vás vplýva, keď vstúpite do bežného hračkárstva preplneného plastovými hračkami? Asi príliš dobre nie. Naopak, byť v prítomnosti ušľachtilého materiálu ako drevo je celkom iný zážitok. Drevené hračky sú tá správna voľba. Pre najmenších môžete vybrať napríklad drevené hrkotajúce kocky, drevené autíčka či domčeky, drevené domino, drevenú navliekaciu hru, kde si deti budú trénovať svoju jemnú motoriku alebo drevenú kocku s vyrezanými otvormi, do ktorej budú deti hádzať tvary, ktoré sa tam hodia. Staršie deti možno poteší drevené puzzle či montážne drevené stavebnice, kde si možno skladať a montovať rôzne modely podľa svojej vlastnej fantázie.

Interaktívne a robotické hračky

Reč nie je o mobiloch či tabletoch, na mysli máme napríklad robotov či robotické zvieratká, rôzne interaktívne zvieratká či plyšiakov, elektronické stavebnice alebo čítanie s pomocou elektronického pera. Prípadne môžete deťom pod stromček nadeliť hru, pomocou ktorej sa naučia programovať. Vyberajte ale také výrobky, ktoré už na pohľad vyzerajú dobre a kvalitne, majú potenciál deti rozvíjať a nie sú z pochybnej čínskej produkcie.

Spoločenské hry

Nie je to len darček pre dieťa, ale celú rodinu. Utuží vzťahy a prinesie veľa zábavy. S dobrými spoločenskými hrami sa v posledných rokoch roztrhlo vrece a je naozaj z čoho vyberať. Klasiku tvorí Človeče, nehnevaj sa!, Osadníci z Katanu či večné Monopoly. Zaujímavé sú hry, ktoré trénujú postreh či pamäť celej rodiny. Alebo vás viac zaujmú detektívne príbehy, ktoré treba vyriešiť, či rôzne únikové hry, ktoré sa dajú hrať na papieri?

Experimentálne sady

Hravou formou ukazujú, ako funguje svet. Vaše dieťa sa tak ľahko premení na chovateľa skutočného pravekého zvieraťa v pravekom akváriu, pomocou chemických pokusov si v podmorskej záhrade vypestuje korálový útes alebo si môže vyrobiť skutočný kryštál. Experimentálne hry môžu v deťoch prebudiť lásku k vedným odborom, ktoré sa v školách väčšinou vyučujú nudne a bez kontaktu s praxou. Potomok pozná, ako funguje svet fyziky, optiky, chémie či biológie a ktovie, možno ho pokusy, ktoré urobí, zaujmú natoľko, že si podľa nich zvolí svoje budúce povolanie.

Špeciálny tip – nesmrteľné šachy

Náš život ovplyvňujú viac, než si myslíme. Už len keď zoberieme šachové výrazy, ktoré výstižne pomenúvajú naše každodenné situácie – rozohrať strategickú partiu, dosiahnuť pat, dať mat, držať v šachu, urobiť šikovný ťah, veľkú rošádu, chrániť kráľovnú... Šachy sa nie nadarmo nazývajú kráľovskou hrou a v záplave moderných hračiek sa na ne v poslednom čase nezaslúžene zabúda. Ich princíp by mal poznať každý, aj keď, samozrejme, nie každý v nich musí a dokáže vyhrávať. Šachy budú pre deti vďačným darčekom. Priučia sa tejto stáročia starej hre, ak na ňu ešte nedozreli, môžu sa naučiť aspoň dámu, prípadne sa zahrať s figúrkami podľa vlastnej fantázie – na kráľovstvo, indiánov, armádu... Šachovnica i figúrky ponúkajú fantázii neobmedzené možnosti.



Komentáre k článku:


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >