Epidurálka pri pôrode? Nemáte záruku, že ju dostanete, anestéziológovia sú pri covidových pacientoch

TASR, 10. februára 2021 o 04:28

Hoci epidurálna analgézia môže mať pri pôrode aj negatívne účinky, patrí k bežne využívaným a žiadaným zákrokom uľavujúcim pri pôrode od bolesti. Nárok na ňu rodiace ženy majú, ale v súčasnej dobe sa k nej nemusia vždy dostať, pretože pracovníci, ktorí ju poskytujú, pomáhajú s covidovými pacientami.

Rodiace ženy nemusia kvôli starostlivosti o covidových pacientov dostať všetky služby, na ktoré majú nárok.

Foto: Shutterstock.com

„Dozvedela som sa, že ak sa mi bábätko narodí po tretej hodine, túto možnosť mi vezmú. Je to extrémne stresujúce, frustrujúce a cítim sa úplne bezmocná," povedala Jedna z budúcich matiek, ktorá s epidurálnou analgéziou počítala pri pôrode v Univerzitnej nemocnici Bratislava. Zároveň uviedla, že chápe dôležitosť toho, aby boli lekári pri pacientoch, ktorí ich potrebujú na covidových oddeleniach. Zdôraznila však, že aj pri pôrodoch ide o život. Podľa jej slov je budúcim matkám odopretá základná zdravotná starostlivosť. „Ak sa nám dieťa nenarodí do stanovenej hodiny, tak nás takto potrestajú. Na jednej strane nám štát zakazuje rodiť doma a na druhej nám v nemocniciach nedokáže zabezpečiť základnú zdravotnú starostlivosť," tvrdí.

Ďalšia žena uviedla, že ju lekár informoval o komplikáciách s podávaním epidurálu a situáciu plne akceptuje. „Po prvej skúsenosti viem, že anestéziologické oddelenie tejto nemocnice je maximálne ochotné, preto ak bude v ich silách mi epidurál podať, urobia tak. Ak nie, pochopím to, a zároveň sa snažím v rámci mojich možností si samotný pôrod uľahčiť tak, ako ma inštruovali v predpôrodných prípravách, ktoré som si zabezpečila a pomohli mi už pri prvom pôrode," vysvetlila.

Ako povedala hovorkyňa najväčšej slovenskej nemocnice Eva Kliská, odopretie epidurálu nastáva len výnimočne. Kliská reagovala, že snahou univerzitnej nemocnice je poskytnúť epidurálnu anestéziu každej rodičke, ktorá o ňu požiada a ktorej je indikovaná. „Vzhľadom na aktuálnu situáciu, keď máme v nemocnici takmer 400 pacientov s ochorením COVID-19 a mnohí z nich si vyžadujú intenzívnu starostlivosť, sú anestéziológovia veľmi vyťažení," vysvetlila.

Poukázala na to, že sa starajú o pacientov s ťažkým priebehom ochorenia, a preto sa môže stať, že v čase, keď má byť epidurálna anestézia rodičke podaná, sa lekár práve bude nachádzať pri akútnom pacientovi s ochorením COVID-19. „Chceli by sme však zdôrazniť, že ide o veľmi výnimočnú situáciu, v prevažnej miere je epidurálna anestézia rodičkám podávaná," prízvukovala.

Pri pôrode je povolená jedna sprievodná osoba, musí však mať negatívny antigénový test. Ten sa vykoná v nemocnici pred vstupom na pôrodnú sálu. Test robia i rodičkám. V nemocnici doteraz rodilo päť žien pozitívnych na nový koronavírus, všetky bez komplikácií.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >