Emília Sičáková-Beblavá: Nikto ma tak nezmenil, ako moji synovia

Patricia Poprocká, 26. januára 2019 o 15:11

Ako vníma svoje deti, čo im radí, kam sa ich snaží viesť? V rubrike ahojmama.sk Mamy o materstve dnes približuje svoje životné postoje protikorupčná odborníčka a vysokoškolská profesorka Emília Sičáková-Beblavá. Mamy o materstve je anketa, v ktorej každý týždeň odpovedajú známi i menej známi rodičia na rovnaké otázky.

Emília Sičáková-Beblavá bola prvou prezidentkou Transparency International Slovensko, dnes je profesorkou na Univerzite Komenského v Bratislave.

Foto: archív Emílie Sičákovej-Beblavej

Emília Sičáková-Beblavá je dlhoročná protikorupčná odborníčka a pedagogička. Desať rokov stála na čele Transparency International Slovensko, dodnes je členkou správnej rady tejto organizácie. Pôsobí na Univerzite Komenského v Bratislave, je profesorkou na fakulte sociálnych a ekonomických vied. S manželom, politikom Miroslavom Beblavým majú dvoch synov, Pavol má 14 a Ján 9 rokov.

Čo ma naučilo moje dieťa
Niekedy mám pocit, že ma nikto tak nezmenil ako moji synovia. Učia ma hlavne obrovskej trpezlivosti, ohľaduplnosti, empatii a v neposlednom rade manažmentu času. Stále ma lákala psychológia a potreba rozumieť ľudom, ale až moji synovia ma skutočne motivovali začítať sa do vývojovej psychológie a s láskou im lepšie rozumieť a pomáhať im na ich ceste. Dokonca ma motivovali začítať sa až tak, že som si na behaviorálnych otázkach postavila na univerzite vlastný predmet.

V čom mu chcem ísť vzorom
V pestrosti záujmov, v otvorenosti ducha, ale aj v tom, že rodina a tradície sú dôležité. Že treba každý deň hľadať rovnováhu. V tom, že múdrosť je viac ako prečítať Platóna alebo Hannah Arendtovú. V tom, že aj naša duša potrebuje potravu. V tom, že sa treba aj zasmiať aj si poplakať, netreba sa za to hanbiť.

Čím ma deti rozosmejú
Starší Paľko má špecifický zmysel pre humor, taký ľahký, nenásilný, bystrý, priamy. Mladší Janik je nežný. Obaja ma vedia rozosmiať bystrými poznámkami, ale aj naopak oblečenými ponožkami. Boj s ich roztržitosťou a mojou netrpezlivosťou je náročný!

Čo s deťmi najradšej robím
Rada s nimi čítam a potom sa o tom rozprávame. Pozeráme spolu aj tínedžerské filmy, nechýbajú pri tom zemiakové lupienky. Rada s nimi bicyklujem, robíme si veľa výletov. S Janikom dokonca pečiem štrúdle a je nám spolu dobre. S Paľkom počúvame platne, jeho obľúbeným spevákom je Miro Žbirka. Obaja majú radi hudbu a konečne prestali rozdeľovať hudbu na starú a novú, počúvajú aj Jara Filipa aj Queen. Texty ovládajú dokonale. Hudba je ich živel aj vďaka výborným učiteľom hudobnej výchovy, ktorým týmto srdečne ďakujem!

Akú hlavnú radu do života mu chcem dať/dávam
Asi to, že v živote sú dôležité: láska, viera a práca. Nech sa venujú tomu, čo ich napĺňa, lebo inak sa budú trápiť, oni aj ich okolie. Ale keď sa pre niečo rozhodnú, potom nech to robia poctivo a s láskou. A ešte im poradím to, čo mne vravela moja mamka – aby som mala deti a rodinu, ak sa dá. Dnes jej rozumiem oveľa viac ako keď som mala pätnásť.

Čo by som na sebe ako rodičovi chcela zlepšiť
Fúha... Veľa. Hlavne viac trpezlivosti a načúvania. Niekedy mi je smutno z toho, ako to rýchlo beží, Pavol už má 14, Ján 9, tak potom ich idem rýchlo poobjímať, kým sú ešte pri mne.

K čomu chcem deti viesť
K otvorenosti a láske k ľuďom, k empatii a rešpektu. K láske k literatúre a k filozofii. K láske k hudbe. K poznaniu, k uvažovaniu, zvažovaniu, pochybovaniu. K hľadaniu, zvedavosti. A k tancu - budem rada, ak si s nimi na ich stužkovej poriadne zatancujem!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >