Dojčenie prospieva aj ženám. Robí ich odolnejšími voči stresu

Patricia Poprocká, 10. januára 2019 o 06:01

Ak sa dá, dojčite svoje dieťa. Dojčenie má totiž množstvo priaznivých účinkov nielen pre bábätká, pomáha tiež matkám cítiť sa lepšie. Okrem priaznivých zdravotných vplyvov im hormóny zabezpečujú aj psychickú vyrovnanosť a väčšiu odolnosť voči stresu.

Dojčenie má množstvo priaznivých účinkov nielen pre bábätko ale aj pre ženu.

Foto: shutterstock.com

Na množstvo pozitívnych účinkov dojčenia aj pre matku upozorňujú aj psychiatri Natália Kaščáková a Jozef Hašto v článku o bondingu, uverejnenom v časopise Slovenská gynekológia a pôrodníctvo.

Pri dojčení sa totiž uvoľňuje „hormón šťastia“ oxytocín. Čím vyššia je jeho hladina, tým väčšia je aj tvorba mlieka. A to nie je všetko.

„Existujú dôkazy o množstve pozitívnych účinkov na celkové zdravie, kľúčovým faktorom je zrejme znížená telesná reakcia autonómneho nervového systému na stresory, a teda zvýšená odolnosť na stresové podnety,“ uvádzajú Natália Kaščáková a Jozef Hašto v spomínanom článku, ktorý sa volá Význam endogénneho oxytocínu pri prirodzenom vaginálnom pôrode a bondingu.

Uvádzajú výsledky pokračujúceho polročného výskumu, ktorý u dojčiacich žien preukázal pokles krvného tlaku, ako aj zmeny v osobnostnom nastavení.

„Dojčiace matky sa stávajú „monotónne vyhýbavé“ – to znamená, že sa orientujú hlavne na dieťa, nevadí im stereotypné domáce prostredie, menej vyhľadávajú dobrodružstvo,“ vysvetľujú autori článku. Okrem toho sú sociabilnejšie, pokojnejšie, menej úzkostlivé.

„Myslím, že je to tak. Osobne som si to síce takto nedefinovala, ale dieťa a jeho potreby boli prioritné. Keď sa malý dožadoval mlieka, cítila som istotu, že toto je teraz hlavná potreba, dať mu mlieko a všetko šlo bokom. Sadla som si a mala som od ostatného pokoj. A naozaj, necítila som potrebu vypadnúť z domu za zábavou. To maličké stvorenie spiace na mojej hrudi a manžel vedľa mňa mi bohate stačili,“ spomína na časy s bábätkom Lucia, mamička dnes už päťročného syna.

„Pamätám si, že keď mala dcéra asi dva mesiace, išla som na stretnutie do bývalej práce a tam som veľmi intenzívne preciťovala odlúčenie od malej. Priam bytostne som chcela byť s ňou, neustále som volala domov, ako sa má, či je všetko ok," opisuje zasa svoje pocity spred ôsmich rokov mamička Gabriela.

Dlhodobé dojčenie prináša ženám aj zdravotné výhody, napríklad v podobe zníženého rizika niektorých ochorení v budúcnosti. „Podľa viacerých štúdií je u žien, ktoré v minulosti dojčili, znížený výskyt hypertenzie, ischemických príhod, infarktu myokardu, diabetu 2. typu, reumatoidnej artritídy a rakoviny prsníka,“ uvádzajú Natália Kaščáková a Jozef Hašto v článku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >