Do Bratislavy a Košíc zavíta muzikál Snehulienka na ľade, v hlavnej úlohe majster Európy Tomáš Verner

SITA, 5. septembra 2019 o 04:16

V hlavných úlohách sa v muzikáli predstavia známi českí krasokorčuliari Iva Buzková a Tomáš Verner.

Do Bratislavy a Košíc príde česko-slovenská šou Snehulienka na ľade režiséra, scenáristu a choreografa Jara Moravčíka. Predstavenie malo minulý rok už premiéru v Česku, kde podľa Moravčíka zožalo veľký úspech.

„Mali sme od októbra minulého roka už štrnásť predstavení v jedenástich najväčších českých mestách, muzikál videlo už vyše 50-tisíc divákov a naozaj mal veľký ohlas. Okrem toho, že je veľmi pekný vizuálne, má aj silný príbeh. Nie je to šou typu, že dáme tam ohne, dáme krásne svetlá, akrobatov a tak ďalej... Je to predstavenie, ktoré vám vojde cez tú muziku doslova pod kožu. Ten príbeh má emóciu, láska v ňom víťazí nad smrťou a nad všetkým,“ uviedol režisér, ktorý sa pri tvorbe šou inšpiroval najmä pôvodným muzikálom z dielne Vaša Patejdla Snehulienka a sedem pretekárov zo začiatku 90. rokov minulého storočia.

„Z toho sme vychádzali hudobne, scenár sme si trošku upravili, naši už nie sú pretekári, ale sú to obrovskí trpaslíci, z ktorých poniektorí merajú aj dva metre tridsať - jeden trpaslík tam totiž chodí na takých korčuľových koturnách, asi jediný v Európe na tom dokáže korčuľovať,“ prezradil Moravčík, podľa ktorého muzikál v nasledujúcich mesiacoch zavíta popri slovenských mestách opäť i do Zlína, Pardubíc, Českých Budejovíc a Třinca.

Svoje krasokorčuliarske umenie v muzikáli predvedú známi českí športovci. Snehulienku stvárni viacnásobná majsterka Českej republiky v krasokorčuľovaní Iva Buzková. „Snehulienka bola moja obľúbená rozprávka. Keď mi ju mama ako malej čítala, vždy som si hovorila Kiežby som raz mohla byť tiež taká princezná a mohla si užiť tú svoju rozprávku...Tú rolu si naozaj užívam, splnil sa mi detský sen - a je to pre mňa ešte o to lepšie, že to dievčatko, ktoré tam hrá moju dcéru, je naozaj moja dcéra, takže je to pre mňa naozaj silný zážitok,“ vyznala sa krasokorčuliarka.

V hlavnej mužskej úlohe sa v ľadovej šou predstaví majster Európy z roku 2008 Tomáš Verner. Okrem ústrednej dvojice postáv pozornosť divákov a diváčok upúta i pár holúbkov, ktorých stvárni poľský tanečný pár Natalia Kaliszek a Maksym Spodyriev.

Hlas Snehulienke prepožičala Dara Rolins, princa naspieval David Gránský a príbeh pre slovenských divákov a diváčky vyrozpráva herečka Táňa Pauhofová. Soundtrack k predstaveniu pozostáva zo 17 piesní. Vtipné texty jednotlivých skladieb pochádzajú z pera Václava Koptu, hudobný podklad k muzikálu zložil Vašo Patejdl.

„V tej muzike je dôležité nájsť nejaké vlastné vyjadrenie a to sa mi, dúfam, podarilo. Naozaj ma veľmi potešilo, keď mi Jaro zavolal. K veľa veciam, ktoré boli pôvodne baletné, som musel urobiť novú melódiu, vymyslieť to tak, aby to prinieslo aj posun deja, nebolo to tak, že by sme len oprášili starý projekt. Pracovali sme na tom štyri mesiace. Bola to pre mňa veľká výzva, ale ja to robím rád, lebo takéto komponovanie ma núti zapájať všetky bunky a dávať zo seba všetky možné nápady,“ priznal Patejdl.

Diváci a diváčky môžu počas predstavenia na ľadovej ploche uzrieť až 110 kúskov v rôznych farbách, veľkostiach i tvaroch. „Priznám sa, že som aj narazila, všetci do jedného sme riešili aj technické problémy, museli sme kostýmy uspôsobiť tak, aby si účinkujúci, keď sa budú v rýchlosti prezliekať, nemuseli vyzúvať korčule. S tým som dosť bojovala, lebo ten kostým potom prestáva mať tú estetickú úroveň, museli sme hľadať zlatú strednú cestu, veľakrát sme veci opravovali, aj keď sme všetko dopredu konzultovali. A tanečníci potrebujú zároveň špeciálne strihy, aby sa mohli komfortne hýbať, musí tam byť pridaný materiál, ale nesmie to byť na tom kostýme vidieť. Boli teda aj malé komplikácie, no našťastie sme všetko vždy v mieri vyriešili,“ zhrnula autorka kostýmov Ľudmila Várossová.

Prekvapením štyroch slovenských predstavení budú aj pozvaní hostia. Bratislava privíta Vaša Patejdla a záverečnú pieseň v Košiciach príde osobne zaspievať Dara Rolins.

Termíny slovenských predstavení šou Snehulienka na ľade:
30. novembra – Steel Aréna, Košice (o 14:00 a 18:00)
7. decembra – Zimný štadión Ondreja Nepelu, Bratislava (o 14:00 a 18:00)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >