Detská železnica v Košiciach dnes oslavuje, deti čaká kopec atrakcií

TASR, 29. augusta 2019 o 04:50

Košická detská historická železnica si vo štvrtok pripomína 64. výročie svojho vzniku. Bohatý program Dňa železničky sa odohráva na celej železnici, ale najviac atrakcií sa sústreďuje na konečnej stanici Alpinka.

Detská železnička v Košiciach oslavuje.

Foto: Facebook Visit Košice

„Deň železničky je takým naším malým sviatkom, kedy si pripomíname zrod úzkokoľajky a jej poslanie. Sme hrdí na mnohé veci, napríklad na detskú obsluhu, historické vozne i obrovské dobrovoľnícke nadšenie a nasadenie, bez ktorých by táto košická atrakcia nemohla fungovať," uviedol Ľubomír Lehotský, riaditeľ Detskej železnice Košice.

Hlavný program určený pre rodiny i všetkých fanúšikov úzkorozchodnej železničky potrvá dnes asi do šestnástej hodiny. Cestovný poriadok je počas dňa ako v prázdninovú nedeľu s celkovo 20 vlakmi vypravenými z Čermeľa a Alpinky. V jazdení sa striedajú motorové a parné lokomotívy aj s atraktívnym križovaním vlakov na zastávke Vpred.

V ponuke je prehliadka vozidiel, zábavné súťaže rušňovodičov, preteky drezín, nafukovací hrad, trampolíny, šmýkačka pre deti, maxi bublifuk či maľovanie na tvár. Dobrovoľní hasiči z Medzeva predvedú historickú hasičskú techniku i penovú šou. Modelársky klub pri Strednej priemyselnej škole dopravnej v Košiciach spojazdní modelovú železnicu a Mimi farma zavedie zvedavcov do sveta včiel a domácich zvierat. V programe je aj jazda protokolárneho vlaku či vozenie na drezinách.

Novinkou je burza strát a nálezov. Ide o odpredaj stratených a zabudnutých vecí, ktoré sa nazhromaždili na železničke za uplynulé sezóny. Výťažok bude použitý na obnovu zničených historických vozňov, ktoré boli vážne poškodené následkami dopravnej nehody zo 14. augusta.

„Pre nehodu nemôžeme nasadiť do prevádzky dva vagóny, jeden historický služobný a jeden práve ten, ktorým sme sa chceli pochváliť a ľuďom ukázať, na čo sme roky zbierali peniažky a čo sme tak dlho opravovali, ale jeden z bratov týchto vagónov je nasadený v plnej prevádzke," priblížil Lehotský.

Košická detská historická železnica je jedinou zachovanou železničkou svojho druhu na Slovensku. Stavbu prvej etapy pionierskej železnice, úsek Čermeľ Vpred, slávnostne ukončili 19. augusta 1955.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >