Detská historická železnica v Košiciach odštartuje sezónu už v piatok

TASR, 6. mája 2020 o 04:12

Detská železnica v Košiciach privíta verejnosť už v piatok 8. mája na slávnostnom otvorení tohtoročnej sezóny. Stane sa tak za prísnych hygienických opatrení a bez tradičného westernového prepadu vlaku a sprievodného programu.

Detská železnica v Košiciach.

Foto: detskazeleznica.sk

„Všetci si uvedomujeme vážnosť situácie okolo šírenia nového koronavírusu a chceme vyzvať všetkých na zodpovedný prístup a dodržiavanie pravidiel. Na druhej strane sme presvedčení, že otvorením železničky výrazne prispejeme k zmierneniu dosahov sociálnej izolácie mnohých rodičov s deťmi a vôbec verejnosti. Po dlhom čase zatraktívnime ich pobyt na čerstvom vzduchu jazdou unikátneho historického vlaku. Urobili tak už tatranské lanovky a po dohode s Alešom Bílekom, riaditeľom Čiernohronskej lesnej železnice, ale aj v zmysle druhej vlny uvoľnení sme sa rozhodli odštartovať sezónu spoločne už tento piatok aj my," uviedol predseda Občianskeho združenia Detská železnica Košice Ľubomír Lehotský.

Otvorenie sezóny na železničke sa plánovalo už na 1. mája, pre opatrenia proti šíreniu pandémie nového koronavírusu došlo k odloženiu. V náhradnom termíne primátor mesta Jaroslav Polaček slávnostne prestrihne pásku pred vláčikom o 8.30 h a členovia folklórnej skupiny Pristaše vedľa lokomotívy vztýčia tradičný máj.

Súčasťou opatrení na železničke bude výzva pre všetkých na umytie si rúk dezinfekčným prípravkom, nevyhnutnosťou bude rúško alebo iné prekrytie horných dýchacích ciest. Návštevníci budú musieť dodržať aj minimálne dvojmetrové rozstupy a budú musieť akceptovať aj opatrenia regulácie počtu cestujúcich vo vagónoch.

Prevádzkovatelia apelujú na bezpečnosť a odporúčajú zakúpiť si lístok na konkrétnu jazdu prostredníctvom on-line predaja. „V prípade mimoriadneho záujmu verejnosti sme pripravení vypraviť aj posilové vlaky tak, aby neboli vagóny preplnené. Ak by došlo k preplneniu stanice, areály železničky budeme priebežne uzatvárať," upozornil Lehotský.

Odchody zo stanice Čermeľ sú naplánované počas celého víkendu podľa cestovného poriadku o 8.45, 10.30, 12.15, 14.15, 16.00 a 17.30 h. Mimoriadne bude železnička premávať aj počas týždňa, vždy v utorok a vo štvrtok. „Pripravili sme jazdy o 10.30 pre škôlkarov a 14.15 h pre žiakov s rodičmi," priblížil Lehotský. A bude záujem pretrvávať, do úvahy pripadá aj denná premávka vlakov.

Výpadok príjmov a obmedzenie prevádzky núti železničných nadšencov k rôznym opatreniam, od 8. mája spúšťajú predpredaj jesenných lístkov v polovičných cenách.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >