Deťom dajte do mikulášskeho balíčka sušené ovocie a orechy, čokoládové napodobneniny nie! Rodičom to radia zdravotníci

Gabriela Bachárová, 5. decembra 2018 o 11:02

Slovenské úrady majú starosť, aby deti dostali od rodičov do mikulášskeho balíčka zdraviu prospešné sladkosti. Úrad verejného zdravotníctva dokonca vydal odporúčanie, aké by malo byť jeho zloženie: ,,Dajte si záležať na zložení i kvalite pochúťok do mikulášskeho balíčka pre deti. Vložte doň viacero druhov ovocia, orieškov, čokoládu s vyšším obsahom kakaa či zdravšie druhy keksíkov."

Máte už pripravený mikulášsky balíček?

Foto: Gabriela Bachárová

,,Sladkosti nemusíte deťom úplne zakazovať, vyhnite sa však radšej čokoládovým napodobeninám, v ktorých je namiesto kakaového masla lacný palmový tuk. V mikulášskom balíčku by malo byť viac ovocia a takzvaných zdravých sladkostí, menej tradičných mliečnych čokolád a cukríkov. Tie by mali tvoriť iba minimálnu časť,“ hovorí docentka Jana Hamade, vedúca odboru hygieny detí a mládeže Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

,,Pre deti je vhodná aj zmes rôznych orechov a orieškov v prirodzenom stave, teda nesolené, nesladené a nepražené. Do balíčka vložte dva tri kúsky z každého druhu, môžete ich skombinovať s rôznymi druhmi sušeného ovocia, napríklad s hrozienkami, marhuľami alebo iným sušeným ovocím, najlepšie v bio kvalite, ktoré nebolo chemicky ošetrené. Stačí päťdesiat až sto gramov, podľa veku dieťaťa,“ dodáva lekárka Jana Hamade. Z orieškov sú vhodné vlašské orechy, lieskovce, mandle či para orechy. Sušené ovocie by malo byť nesírené.

V mikulášskom balíčku nemôže chýbať ovocie: jedno dve jablká, pomaranče, mandarínky, hrušky či banány. ,,Exotické druhy ovocia pridajte, iba ak máte istotu, že dieťa nie je na ne alergické,“ prízvukuje odborníčka.

Deti, ktoré obľubujú med, iste v mikulášskom balíčku poteší medový medvedík, med v obale tvaru macíka. Med je zdravšou alternatívou sladkostí s vysokým obsahom cukru.

Prečo sa na Mikuláša dávajú deťom balíčky?
Je to na počesť svätca Mikuláša, ktorý rozdával chudobným, ale nič za to nečakal. Svätý Mikuláš sa narodil okolo roku 280 v Malej Ázii. Rodičia mu nechali veľký majetok, ktorý celý rozdal. Podľa legendy pomohol trom sestrám, ktoré sa kvôli nedostatku vena nemohli vydať a mali skončiť v nevestinci či otroctve. Každej položil na oblok mešec mincí. Preto sa deťom tradične dávajú balíčky práve na okno.




ANKETA:

Čo dávate deťom do mikulášskeho balíčka?

17,6%



61,8%



20,6%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >