Deti s príznakmi infekcie nechajte doma, prosia úrady

TASR, 17. septembra 2021 o 03:37

Aj dieťa s takým bežným príznakom, ako je nádcha, by v dnešnej dobe malo zostať v domácom prostredí, do škôlky či školy nepatrí.

Do školy s nádchou nie.

Foto: Shutterstock.com

Ak sa u dieťaťa objaví príznak, ktorý by mohol byť spôsobený ochorením Covid-19, malo by preventívne zostať doma, radia odborníci z Úradu verejného zdravotníctva. „Rovnako by dieťa malo preventívne zostať doma v prípade, že je podozrenie na ochorenie u niektorého z členov rodiny," zdôraznila epidemiologička Dagmar Kollárová, vedúca odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Trnava.

V kontexte ochorenia Covid-19 sa rodičia majú zamerať najmä na príznaky, ako sú zvýšená teplota alebo horúčka, pocit plného nosa, výtok tekutých hlienov z nosa, kašeľ, bolesti hrdla, hlavy, svalov alebo brucha, dýchavičnosť, únava, nevoľnosť či vracanie, hnačka, nechutenstvo či zápal spojiviek. Pri výskyte príznakov odborníci odporúčajú poradiť sa o ďalšom postupe s pediatrom, pričom dôraz kladú na to, aby ho ľudia kontaktovali najskôr telefonicky.

Úrad verejného zdravotníctva zdôrazňuje, že kolektív detí môže predstavovať pre svoje bezprostredné správanie (behanie, krik, spev, množstvo interakcií, charakter školy ako priestor s veľkou koncentráciou osôb) rizikovejšie prostredie, čo sa potvrdilo množstvom epidémií v školských a predškolských zariadeniach počas druhej vlny pandémie.

„Ak dieťa navštívilo mimoškolský kolektív či podujatie a je vám známe, že viacero účastníkov má klinické ťažkosti, neposielajte dieťa do školy a poraďte sa o vhodnom postupe s jeho pediatrom," odporúča Mária Štefkovičová, hlavná odborníčka hlavného hygienika SR pre epidemiológiu.

Deti mladšie ako 12 rokov sa na Slovensku proti ochoreniu Covid-19 neočkujú, preto je podľa ÚVZ SR predpoklad, že školské kolektívy budú náchylnejšie na vznik epidémií. Deti zároveň môžu byť takzvaným pomyselným „spojivom" v tretej vlne pandémie medzi školou a svojimi rodinami s následnou možnosťou šírenia na pracoviská rodinných príslušníkov a naopak.

„Žiadame preto o dôsledné dodržiavanie nastavených opatrení vrátane karantény, v opačnom prípade nemožno vylúčiť početnejší vznik ohnísk nákazy v kolektíve detí v tejto vekovej skupine," dodala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >