Deti v Petržalke poteší prvá kvitnúca lúka

TASR, 4. mája 2020 o 04:09

V bratislavskej mestskej časti Petržalka sa objaví prvá kvitnúca lúka, a to v lokalite medzi Veľkým Draždiakom a Chorvátskym ramenom. Mestská časť tak chce poskytnúť útočisko rôznym druhom hmyzu, najmä vymierajúcim včelám a čmeliakom.

Kvitnúca lúka bude slúžiť aj na edukáciu detí.

Foto: shutterstock.com

„Naším cieľom je prilákať užitočný hmyz a drobné vtáctvo, a tým zabrániť poklesu biodiverzity v Petržalke. Na jeseň plánujeme vytvoriť kvitnúcu lúku aj pri lesíku v Ovsišti," priblížila vicestarostka Petržalky Jana Hrehorová s tým, že takéto lúky priamo v meste sú jedným z dôležitých prvkov adaptácie mesta na klimatické zmeny.

Prvé kvety by sa mali na lúke objaviť v lete. Pribudnúť má aj panel s informáciami o dôležitosti hmyzu. Podľa slov hovorkyne má mať lúka aj edukatívny charakter a má slúžiť aj na výučbu detí z materských a základných škôl.

Katarína Klimová z Bratislavským regionálnym ochranárskym združením vysvetlila, že kvitnúce lúky nie sú neudržiavané plochy, ale sú kosené v inom režime ako klasické trávniky. „Počas horúceho leta môžu byť až o 20 stupňov chladnejšie ako bežne kosený trávnik, zadržiavajú vlahu, obsahujú menej alergénnych druhov a chránia biodiverzitu," doplnila s tým, že zmeny rastlinného zloženia môžu prispieť k ubúdaniu alergénnych tráv.

Kvetnaté lúky by mali podľa jej slov pribudnúť v nasledujúcich týždňoch aj v ďalších 60 lokalitách, v mestských častiach Dúbravka, Karlova Ves, v Starom Meste a v Novom Meste.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >