Deti už môžu písať a kresliť Ježiškovi, pošta má pre ne rozprávkové prekvapenie

pt, 20. novembra 2021 o 04:24

Vianoce sú za rohom, napísali ste už Ježiškovi? Dva týždne pred Mikulášom je ideálny čas, Slovenská pošta aj tento rok pozýva všetkých zapojiť sa do jej Vianočnej pošty. Zoznam prianí pre seba, svojich blízkych i pre celkom neznámych ľudí, prípadne kresbu s vianočnou tematikou, to všetko môžu deti posielať Ježiškovi do 17. decembra.

Symboly tohtoročnej Vianočnej pošty sú dielom detí, ktoré napísali Ježiškovi minulý rok a poslali aj tieto kresby.

Foto: vianocnaposta.sk

Deti môžu posielať svoje listy Ježiškovi do Rajeckej Lesnej na adresu „Ježiško 999 99“ buď priamo poštou alebo elektronicky prostredníctvom stránky mojapohladnica.sk. Kto chce, môže sa zapojiť aj do výtvarnej súťaže. A to tak, že Ježiškovi pribalí na samostatnom papieri kresbu s vianočnou tematikou. Tie potom posúdi odborná porota a vybrané obrázky sa stanú motívom budúcoročnej vianočnej poštovej známky či pečiatky, rovnako ako sú tie dnešné dielom vlaňajších víťazov súťaže.

Slovenská pošta organizuje už 23. ročník obľúbeného projektu Vianočná pošta a pripomína, aby deti napísali aj spiatočnú adresu, na ktorú im potom Ježiško pošle milý rozprávkový darček. Zapojiť sa môže každé dieťa do 15 rokov.

„Robíme to hlavne pre detičky a teším sa, že každý rok počet listov stúpa,“ konštatoval generálny riaditeľ Slovenskej pošty Martin Ľupták s tým, že Ježiško odpovedá deťom okrem slovenčiny aj v angličtine a Braillovom písme. Za tento rok už došlo Ježiškovi zhruba 1100 listov, prvý v júli, od Emky zo Zvolena. Za doterajšie roky existencie ich bolo poslaných spolu viac než 2 milióny.
Vianočná pošta na Slovensku
  • Prvý ročník odštartoval v roku 1999.

  • V tomto roku prišlo Ježiškovi do Rajeckej Lesnej asi 1100 listov, z toho 660 bolo zo Slovenska. Zo zahraničia prišlo najviac z Nemecka, Číny, Ruska, Taiwanu, Hongkongu a Francúzska.

  • Prvý list zo Slovenska prišiel v tomto roku v júli zo Zvolena, prvý zahraničný v auguste z Nemecka.

  • Vlani prišlo na Ježiškovu adresu do Rajeckej Lesnej celkom 93 208 listov zo 42 štátov sveta. Najviac, vyše 91-tisíc listov zo Slovenska, z toho 164 bolo od nevidiacich.

  • Top 10 zahraničných krajín, odkiaľ prišlo doteraz najviac detských listov sú: Česká republika, Rusko, Hongkong, Japonsko, Nemecko, Veľká Británia, Rakúsko, Ukrajina, Čína a USA.

  • Ježiško dostal poštu aj od detí z exotických krajín, ako Mexiko, Malajzia, Singapur a Japonsko.

  • Písanie listov Ježiškovi sa stalo novodobou tradíciou a súčasťou radostného očakávania Vianoc. Deti najčastejšie píšu zoznamy darčekov, ktoré by si chceli nájsť pod stromčekom – najčastejšie hračky, školské či športové potreby, knihy, tablety, spoločenské hry a živé zvieratká.

    Psychológovia pripomínajú, že je predovšetkým na rodičoch, aby deťom vysvetlili, že v prípade Vianočnej pošty nejde o zoznam darčekov, ktoré dieťa pošle Ježiškovi a potom si pod stromčekom všetky zaručene nájde. Listy však môžu slúžiť na to, aby dospelí lepšie spoznali túžby svojich detí, prípadne ich vedeli naviesť na to, ako urobiť radosť druhým. Napríklad tým, že Ježiškovi napíšu svoje priania aj pre ostatných, nielen pre seba. Písanie listov tiež podporuje detskú tvorivosť a dotvára predvianočnú atmosféru.

    Ďalším prínosom je spoločne strávený čas pri tvorbe listu či kresbe obrázku, najmä ak sú deti menšie. „Pre deti je nesmierne dôležité, aby dostávali pozitívne impulzy. Preto by sme si my dospeláci mali nájsť čas a spolu s nimi si z písania listu urobiť krásny zvyk, naplno si užiť tieto jedinečné okamihy. Je to zároveň príležitosť, kedy môžeme našim deťom pripomenúť, čo má v našich životoch skutočnú hodnotu,“ povedala Melinda Burdanová, výkonná riaditeľka Poštovej banky, ktorá je partnerom Vianočnej pošty.

    Pozrite si VIDEO zo slávnostného otvorenia tohtoročnej Vianočnej pošty:







    Pridajte komentár

    táto funkcia je len pre prihlásených

    Prihláste sa



    Voľný čas - ďalšie články

    Ďalšie články v rubrike >