Deti postihuje záhadný syndróm, niektoré majú v krvi protilátky proti Covid-19

TASR, 13. mája 2020 o 01:30

Pretrvávajúca horúčka, vyrážky, bolesti žalúdka, zvracanie - to sú len niektoré z príznakov záhadnej choroby, ktorú čoraz častejšie diagnostikujú u detí v New Yorku. Väčšina pacientov mala pritom vo svojej krvi protilátky proti novému koronavírusu.

Koronavírus môže mať aj u detí ťažký priebeh.

Foto: shutterstock.com

Starosta New Yorku Bill de Blasio informoval, že v meste už bolo zistených niekoľko desiatok prípadov, pri ktorých sú rôzne časti tela postihnuté zápalovými procesmi. K tomu treba prirátať i ďalšie podozrenia. Guvernér štátu New York Andrew Cuomo neskôr doplnil, že na jeho území sa preverujú desiatky možných prípadov tejto choroby.

Do súvislosti so spomínaným ochorením sa dávajú tri úmrtia v štáte New York. Ide o päťročného chlapca, žiaka základnej školy a mladistvého, ktorí podľa dostupných informácií netrpeli inými chorobami. V procese preverovanie sa ďalšie dve úmrtia.

U postihnutých detí sa zrejme prejavila prehnaná imunitná reakcia. De Blasio preto vyzval všetkých rodičov, ktorých deti mali opísané príznaky, aby okamžite vyhľadali lekársku pomoc. Aby sa objasnila možná súvislosť s novým koronavírusom SARS-CoV-2, všetky postihnuté deti by mali byť testované na tento patogén a príslušnú protilátku. Z doteraz testovaných detí bolo 47 percent infikovaných a 81 percent malo v krvi protilátky.

Spomínané symptómy sú podobné prejavom Kawasakiho choroby. Je to detská choroba, ktorá spôsobuje zápal v tepnách, žilách a kapilárach. Ovplyvňuje aj lymfatické uzliny. Jej výskyt je bežnejší u detí ázijského a tichomorského pôvodu a častejšie prítomný u chlapcov. Vo väčšine prípadov sa deti zotavia počas niekoľkých dní liečby bez vážnych problémov, pričom návrat choroby nie je obvyklý. Neliečenie Kawasakiho choroby môže viesť k vážnym ochoreniam srdca.

Prípady zjavne nového syndrómu boli hlásené aj z Británie, Francúzska a ďalších európskych krajín. Väčšina postihnutých detí sa uzdravila.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa