Čo si obliekali naši olympionici? Zaujímavá výstava ukáže, ako sa menila móda na jednotlivých olympijských hrách

pt, TASR, 6. marca 2019 o 10:48

V čom reprezentovali Slovensko naši olympionici na jednotlivých zimných olympijských hrách? Pre športovo založené rodiny, ale nielen tie, pripravilo Hornonitrianske múzeum v Prievidzi zaujímavú výstavu - Móda z olympiád.

Slovenská výprava v Soči 2014. Vlaku nesie Zdeno Chára.

Foto: REUTERS

Otvárajú ju zajtra a návštevníci si budú môcť prezrieť odevy zo zbierok Slovenského olympijského výboru.

Prvýkrát pod samostatnou vlajkou šli Slováci na zimné olympijské hry v roku 1994 do Lillehammeru v Nórsku. V čom? Hoci je to pre mnohých čoby len nedávno, aj na oblečení vidno, že prešlo odvtedy štvrťstoročie a niektoré kúsky sú teda poriadne retro.

Prvýkrát pod slovenskou vlajkou v Lillehammeri 1994.

Foto: olympic.sk

Na oblečení však záleží. Ako zdôrazňuje Jana Vidová zo sekretariátu Hornonitrianskeho múzea, na olympijských hrách, ktoré hlásajú myšlienku jednoty a mieru, odevy tam často ako jediné prezrádzajú viac o ich kultúrnych koreňoch a národnej identite športovcov. „Samozrejme, sú aj viditeľné rozdiely v črtách a vo farbe kože, no potom je to už len šat, ktorý si na olympiádu obliekajú," doplnila.

Návštevníci uvidia kabáty, vetrovky, topánky, svetre, košele, lyžiarske sety, čiapky, šály a rukavice, ale aj batoh a kufor, ktoré používali naši zimní olympionici od roku 1994 až do vlaňajších hier v Pjongčangu.

„Aj športovo-spoločenský odev z olympiády môže vychádzať z módnych trendov a spätne módu ovplyvňovať,“ domnieva sa Jana Vidová, podľa ktorej aj kúsky výstroje, ktoré dnes vzbudzujú skôr úsmev, sa o pár rokov môžu opäť vrátiť ako módny hit.

Výstava potrvá do 21. apríla 2019. Všetky exponáty poskytol Slovenský olympijský a športový výbor - Slovenského olympijského a športového múzea.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >