Čo s piatkovým večerom? V Nitre sa budú pozorovať hviezdy, príďte si nájsť tú vlastnú

TASR, SITA, pt, 9. januára 2019 o 11:20

Fanúšikovia hviezd a Mesiaca by mali prísť v piatok večer do Nitry. V tamojšej hvezdárni ich budú môcť pozorovať spolu s odborníkmi. Zvlášť sa môžu tešiť ľudia narodení v znamení Býka, v merítku ďalekohľadov bude totiž aj „ich“ súhvezdie.

Povrch Mesiaca a na ňom čínske lunárne vozidlo.

Foto: Twitter/China National Space Administration

Minulý piatok sa mohli detskí návštevníci bližšie zoznámiť s hviezdnatou oblohou v planetáriu v Žiari nad Hronom, kde im odborníci ukazovali záhady vesmíru ako 24-kilometrové sopky či 400 rokov trvajúce hurikány.

Teraz v piatok zasa všetkých pozýva hvezdáreň v Nitre. Experti chcú verejnosti bližšie predstaviť Mesiac a útvary na jeho povrchu, ale aj otvorenú hviezdokopu Plejády zo súhvezdia Býka.

Z tohto súhvezdia odborníci ukážu ľuďom ešte hviezdu Aldebaran. K tejto hviezde momentálne letí planetárna a dnes už aj medzihviezdna sonda Pioneer 10. V piatok sa ľudia môžu dozvedieť aj to, ako sa jej darí a za koľko rokov tam doletí.

„Návštevníci hvezdárne budú môcť sledovať aj hviezdy, ktoré tvoria asterizmus s názvom Jesenný štvoruholník. „Pre záujemcov bude k dispozícii aj sledovanie dvojhviezdy Mizar-Alkor, ktorá je súčasťou Veľkého voza, i vizualizácia oblohy so zobrazenými objektmi a súhvezdiami, viditeľnými nad južným obzorom,“ povedala Jana Ondrušková z Krajského osvetového strediska, pod ktoré hvezdáreň patrí.

Výstava Apollo 50 - prvý oblet

Ľudí, ktorých zaujímajú lety do kozmu, konkrétne na Mesiac, si ešte do konca januára môžu v Žiari nad Hronom pozrieť výstavu Apollo 50 – prvý oblet. Expozícia je venovaná programu Apollo - pilotovaných letov na Mesiac. Jej prvá časť s názvom "Prvý oblet" je zameraná predovšetkým na 50. výročie prvého obletu Mesiaca ľudskou posádkou, ktoré si ľudstvo pripomenulo v decembri.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >