Čo chcú deti vedieť o jeseni. Prečo sú listy farebné a babiemu letu sa hovorí práve babie?

Gabriela Bachárová, 20. októbra 2019 o 05:58

Jeseň je úžasná, farebná a trochu tajomná. Keď ste vonku na prechádzke s rodinou, možno z detských úst padnú aj otázky, týkajúce sa aktuálneho ročného obdobia. Vedeli by ste im odpovedať?

Jeseň hýri farbami.

Foto: Shutterstock.com

Prečo sú listy na jeseň farebné?

Na jeseň sa zelené farbivo chlorofyl obsiahnuté v listoch rozkladá na červené a žlté farbivá. Krásnu farbu môžeme na stromoch vidieť najmä vtedy, keď je vlhké počasie. Ak je príliš suché, v liste neprebehne zmena farbív a spadne ešte skôr, ako získa nový farebný šat. V tom prípade zostane po páde na zem hnedý.

A prečo vlastne listy padajú na zem?

Stromy majú svoju vlastnú múdrosť. Dobre vedia, že v zime, keď podobne ako celá príroda odpočívajú, nebudú listy, ktoré im slúžia ako zásobáreň energie a vlahy, potrebovať. Obmedzia im prístup vody, až listy uschnú a odpadnú, aby na jar znovu vyrástli.

Prečo sú teraz často hmlisté rána?

Ide o takzvanú radiačnú hmlu, ktorá vzniká predovšetkým počas jasného a pokojného počasia následkom ochladzovania vzduchu, ktorý prilieha k zemskému povrchu. Pri poklese teploty na hodnotu takzvaného rosného bodu (teplota, pri ktorej je vzduch úplne nasýtený vlhkosťou, dosahujúcou 100 percent) sa vodné pary zrážajú a tak vznikne typická jesenná hmla.

Podmienkou jej vzniku je ešte prúdenie vzduchu, ktoré však musí dosahovať maximálnu rýchlosť len tri metre za sekundu. Ak by bol totiž vietor silnejší, prízemný vzduch by sa zmiešal s vyššími a teplejšími vrstvami vzduchu a k ochladeniu zemského povrchu by nedošlo.

Prečo na jeseň púšťame drakov?

Na jar je na púšťanie si šarkanov určite lepšie počasie, väčšia pravdepodobnosť, že bude fúkať príhodný vietor. A predsa na jar nikto s drakom von nepôjde, je to záľuba vyhradená jeseni. Prečo? Dôvodom je, že v minulosti už boli na jeseň skončené poľnohospodárske práce a deti mali čas vziať vlastnoručne vyrobeného šarkana a utekať s ním na polia či lúky, zatiaľ čo na jar museli pomáhať rodičom.

Prečo sa sviatok zosnulých oslavuje práve 2. novembra?

Tento sviatok zaviedol benediktínsky mních Odillo v roku 998 vo francúzskom kláštore Cluny. Nadviazal tak na starý keltský sviatok Samhain, ktorým v noci z 31. októbra na 1. novembra začínal keltský nový rok. Symbolicky išlo o koniec svetla, tepla a dostatku a o nástup chladu a tmavej časti roka.

Prečo sa prelomu septembra a októbra hovorí babie leto?

To vlastne nikto presne nevie. A tak vzniklo veľa vysvetlení. Babie vraj preto, že poletujúce pavučinky pripomínajú dlhé sivé vlasy starších žien. Babie leto tiež môže znamenať prestarnuté, odchádzajúce leto. A do tretice, práve počas babieho leta je na oblohe dobre vidieť súhvezdie Plejády, ktorému sa tiež hovorilo Baby.

Prečo vtáci, ktorí na jeseň odlietajú do teplých krajín, presne vedia, kam sa majú vrátiť?

Vtáci dobre vnímajú takzvaný zemský magnetizmus, čo je priestor okolo našej planéty, v ktorom pôsobí magnetická sila. Nevie sa celkom presne, kde majú vtáci magnetoreceptory umiestnené, či v oku, uchu, alebo v zobáku, každopádne im však spoľahlivo umožňujú vrátiť sa tam, odkiaľ prileteli. Receptory im „povedia“, v akej výške a kde presne sa nachádzajú. Schopnosť, ktorú my ľudia nikdy mať nebudeme.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >