Chlapec spadol do výbehu goríl. Neuveríte, čo urobil statný samec

Gabriela Bachárová, 6. júna 2021 o 04:30

Keď dieťa spadne v zoologickej záhrade medzi silné a veľké zvieratá, všetci sa boja, že život mu už nikto nezachráni. Gorily nížinné dokazujú, ako veľmi sa mýlime.

Gorilí chlapec si chlapca najskôr zvedavo obzeral.

Foto: archív

Na videu nižšie môžete vidieť, ako sa k chlapcovi, ktorý sa zo strachu robil nehybným, približujú jednotliví členovia gorilej tlupy. Samec sa ich snaží odohnať, sám okolo chlapca chvíľu chodí, potom sa k nemu priblíži a - láskyplne ho pohladká. Návštevníci zoologickej záhrady, ktorí všetko sledovali z výšky, si mysleli, že nastala posledná chlapcova hodina. Museli byť veľmi prekvapení reakciou zvieraťa.

Celý „incident", ktorý sa odohral v Anglicku, končí tak, že do výbehu skočia strážnici a chlapca šťastne vytiahnu na lane hore. Video v závere ponúka podnet na zamyslenie. Gorilí samec sa k chlapcovi zachoval veľmi pekne, ale ako sa my správame k zvieratám? Historické zábery ukazujú, ako ľudia v minulosti drsným spôsobom chytali v prírode malé gorily a potom ich väznili v zoologických záhradách, na malom priestore. Predstavme si, ako by sme sa na ich mieste cítili my.

Pozrite si dojemné video


Ako je možné, že gorilí samec chlapcovi neublížil, možno sa pýtate. Už pohľad na zviera vyvoláva strach a obavy, veď vo voľnej prírode samec dorastá až do výšky 150 centimetrov a váži až 150 kilogramov (samica je len o niečo menšia). Gorila nížinná má veľmi silné ruky a nohy, široké ramena, svalnatý krk, vzbudzuje skrátka rešpekt. Platí však, že gorily sú veľmi mierumilovné tvory, na človeka by dospelý samec zaútočil len vtedy, ak by situáciu vyhodnotil ako nebezpečnú pre svoju tlupu a nevidel by možnosť ústupu.

Gorily málokedy bojujú aj samé medzi sebou, zriedkakedy dôjde k priamym stretom (zväčša len k zastrašovaniu) medzi jednotlivými skupinami, ktoré majú päť až 15 členov a tvorí ich dominantný samec, jeho samice a nedospelí potomkovia. Gorily si medzi sebou udržiavajú veľmi úzke sociálne väzby, čím veľmi pripomínajú človeka.

Prednedávnom sme vám priniesli video, ktoré ukazovalo silný citový život týchto fascinujúcich zvierat. V americkej zoologickej záhrade sa mladá mamička so svojím maličkým synčekom priblížila k pavilónu goríl. Samica to videla, prišla bližšie a cez sklo sa na ľudské mláďa láskyplne pozerala a snažila sa ho aj pohladkať. Na konci sa sama pochválila vlastným mláďaťom. Ak ste video ešte nevideli, nech sa páči, veríme, že vám spríjemní nedeľu:







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >