Chlapček (11) cestoval tisíc kilometrov sám až na hranice. Jeho uslzená mama vo videu ďakuje Slovákom

Gabriela Bachárová, 7. marca 2022 o 04:00

Ako najväčšieho hrdinu sobotňajšej noci označila polícia jedenásťročného chlapca, ktorý úplne sám, bez dospelého sprievodu prekročil hranicu z Ukrajiny na Slovensko.

Cez hranicu prešiel úplne sám.

Foto: Polícia SR

Na cestu z tisíc kilometrov vzdialeného Záporožia sa vydal bez mamy, ktorá musela zostať doma na Ukrajine. So sebou mal len jednu igelitku, pas a telefónne číslo napísané na ruke.

„Dobrovoľníci sa o neho ochotne postarali, odviedli ho do tepla a zabezpečili mu jedlo a pitie, ktoré mu nabalili aj na ďalšiu cestu,“ informovala polícia s tým, že „všetkých si získal svojím úsmevom, nebojácnosťou a odhodlaním, hodným skutočného hrdinu“.

Kontaktné údaje mal chlapec napísané na ruke.

Foto: Polícia SR

V ceste chlapček bez sprievodu samozrejme nepokračoval. Vďaka číslu na ruke a kúsku papiera v pase sa podarilo skontaktovať s príbuznými na Slovensku. Colníci ho následne odviezli do Bratislavy, kde sa s nimi zvítal.

Mnohí začali spochybňovať, ako sa chlapček mohol sám dostať až zo vzdialeného Záporožia sám na slovenské hranice a či nejde o podvod. Ozvala sa však mama chlapca. Ako vysvetlila v emotívnom videu, ona s ním odísť nemohla, pretože sa musí v Záporoží, kde horela jadrová elektráreň, starať o svoju nepohyblivú mamu.

Mama posadila synčeka na vlak, ktorý ho doviezol až na hranice so Slovenskom a slovenskí colníci mu pomohli prejsť na druhú stranu. „Som veľmi vďačná, že ste zachránili život môjmu dieťaťu. Vo vašej malej krajine žijú ľudia s veľkým srdcom. Zachráňte prosím naše ukrajinské deti a poskytnite im bezpečné útočisko,” vraví nešťastná matka vo videu.

Ak chcete pomôcť mame chlapca, ktorá je vdovou a má ešte ďalšie deti, a jeho babičke, ktoré sa nevedia dostať z Ukrajiny, kontaktujte Združenie kresťanských spoločenstiev mládeže na adrese: eduard@zksm.sk



Z Ukrajiny už kvôli vojne utieklo podľa odhadov asi jeden a pol milióna ľudí, a to hlavne matky s deťmi a starší ľudia. Podľa Detského fondu Organizácie spojených národov ide o bezprecedentný exodus detí, ušlo ich už vyše pol milióna. Muži od 18 do 60 rokov musia kvôli vojenskej povinnosti zostať doma.

Chlapček si všetkých získal.

Foto: Polícia SR


Foto: Polícia SR





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >