Buďte ako Meghan, vezmite si k pôrodu dulu

Gabriela Bachárová, 6. februára 2019 o 11:00

Manželka britského princa Harryho Meghan oznámila, že si k svojmu aprílovému pôrodu vezme dulu. Nie je to žiadny kráľovský rozmar. Prítomnosť skúsenej ženy, ktorá pomôže zmierniť pôrodné bolesti a upokojí počas náročných chvíľ, dokáže skrátiť a uľahčiť celý pôrod.

Meghan Markle má porodiť v apríli, k pôrodu si vezme dulu.

Foto: Reuters

Podľa britských médií bude Meghaninou dulou štyridsaťročná mama troch detí Lauren Mishconová. Len zhodou okolností je to vnučka majiteľa advokátnej spoločnosti, ktorá riešila rozvod zosnulej princeznej Diany. Dula už údajne mala princovi Harrymu poradiť, ako počas pôrodu s Meghan komunikovať, aby ju čo najlepšie upokojil. V kráľovskej rodine zatiaľ nikto s dulou nerodil, Meghan tak zavádza ďalšie novinky.

Dula nie je zdravotnícka pracovníčka ani pôrodná asistentka, ale skúsená žena, ktorá prešla špecializovaným školením. Žena sa s ňou môže stretávať už v tehotenstve, dula ju naučí, ako počas pôrodu správne dýchať alebo ktoré sú najlepšie úľavové pozície. Tiež ju psychicky podporí, aby sa nebála, pretože pôrod je prirodzený proces a pôrodné bolesti majú svoj zmysel, takže s nimi nie je dobré bojovať, ale naopak, poddať sa im.

S dulou je tehotná žena v kontakte, stretáva sa s ňou osobne alebo jej môže aj zatelefonovať. To žena veľmi ocení, keď si napríklad nie je istá, či už má odísť do pôrodnice, alebo môže ešte zostať doma. Počas samotného pôrodu dula so ženou predýchava kontrakcie, masíruje ju alebo robí to, čo žena práve potrebuje. Nezastupiteľnú úlohu má v upokojovaní ženy, že všetko prebieha dobre a pôrod postupuje, ako má. Po narodení bábätka môže pomôcť s jeho prvým prisatím sa.

Duly ponúkajú svoje služby aj po pôrode, môžu prísť k vám domov skontrolovať, či je všetko v poriadku alebo s vami preberú, či pôrod prebiehal podľa vašich predstáv a pomôžu ho psychicky spracovať. Veľa z nich je aj laktačnými poradkyňami.

Ako prijmú dulu v pôrodnici lekári, nebudú k nej podozrievaví? V posledných rokoch sa prístup zdravotníkov k dulám výrazne mení. „Už máme mnohých spolupracujúcich lekárov a pôrodné asistentky. Pre mňa bolo najlepšou vizitkou, keď pred rokmi po prvýkrát dal moje telefónne číslo mamičke lekár. Bábätko sa jej uložilo v brušku koncom panvovým a veľmi sa bála vaginálneho pôrodu. Dostala moje číslo so slovami: „Zavolajte tejto dule a spolu to krásne zvládneme“. Porodila za dve hodinky bez nástrihu a zásahov krásnu dcérku. Dôležitá je totiž spolupráca, nie boj. Odvtedy je takýchto prípadov a lekárov viac. Teším sa z toho," povedala v rozhovore pre náš web šéfka občianskeho združenia Slovenské duly Ľuba Lapšanská.

Tehotná žena a dula by si mali ľudsky sadnúť. Môžete mať vynikajúcu odborníčku, ak vám však nie je sympatická, pôrod s ňou nemusí byť príjemný. Slovenky si môžu svoju dulu vybrať na www.duly.sk. Organizácia Slovenské duly je jediná, ktorá dulám udeľuje certifikát.



ANKETA:

Vzali by ste si k pôrodu dulu?

36,8%



5,3%



31,6%



26,3%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >