Bezplatná Linka dôvery opäť funguje, konečne po 13 rokoch!

TASR, pt, 5. júla 2019 o 06:29

Bezplatná telefonická Linka dôvery Nezábudka sa po trinástich rokoch vracia do prevádzky. Informoval o tom riaditeľ občianskeho združenia Liga za duševné zdravie Martin Knut.

Linka dôvery je bezplatná a k dispozícii 24 hodín denne.

Foto: shutterstock.com

Od júla sa so svojimi problémami môžu ľudia zveriť odborníkom na telefónne číslo 0800 800 566.

Nepretržitú 24-hodinovú linku pozastavili v roku 2006 pre nedostatok peňazí, teraz sa ich podarilo získať späť. Financie na jej opätovné spustenie získali aj z celonárodnej zbierky Dni nezábudiek, ktorá bola súčasťou kampane Vyliečme nezáujem. Na zriadenie linky išli peniaze aj z rezervy premiéra, a to 80 - tisíc eur.

Do zbierky sa zapojilo 1970 dobrovoľníkov v 53 mestách na Slovensku. Verejnosť počas minuloročnej kampane prispela sumou 46- tisíc eur. Časť peňazí pôjde podľa Martina Knuta na regionálne prevádzky združení aj na organizovanie športových a kultúrnych aktivít či terapeutické aktivity. Ročná prevádzka Linky dôvery stojí 100-tisíc eur.

Linka s celoslovenskou pôsobnosťou pomáha pri riešení krízových situácií 24 hodín denne. Sú to vzťahové problémy doma či na pracovisku, ale aj problémy psychického charakteru. Kým fungovala, odborníci vybavili 8 500 akútnych telefonátov, v ktorých sa volajúci zbavili napätia alebo dostali informácie o možnostiach pomoci v mieste bydliska. Najakútnejšie situácie boli hlavne v noci a odborníci sa zhodujú, že linka pomohla mnohým ľuďom, ktorí premýšľali o samovražde.


ANKETA:

Využili ste niekedy pomoc Linky dôvery?

0,0%



11,1%



33,3%



0,0%



55,6%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >