Banská Štiavnica dostupnejšia aj vďaka letným vlakom a autobusom

TASR, 28. júla 2021 o 03:21

Do Banskej Štiavnice, jedného z najkrajších slovenských miest, sa možno v lete dostať jednoduchšie.

Banská Štiavnica, v pozadí Starý zámok.

Foto: Shutterstock.com

Mesto Banská Štiavnica a jeho okolie je túto sezónu dostupnejšie vďaka letným vlakom Železničnej spoločnosti Slovensko. Vlaky zabezpečujú dopravu zo Zvolena a Hronskej Dúbravy približne každé dve hodiny počas celého dňa. Ako uviedla Zuzana Jóbová z Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja, k vlakom posilnil samosprávny kraj prímestské autobusové spojenia, ktoré budú až do do 19. septembra premávať na troch linkách v sobotu, nedeľu a vo sviatok.

Prvá premáva obojsmerne na trase Banská Štiavnica, Štiavnické Bane a Počúvadlo, a to približne každé dve hodiny počas celého dňa. Druhá linka zabezpečuje spojenie medzi Banskou Štiavnicou a Banským Studencom a tretia trasa vedie do Svätého Antona. „Návštevníci sa tak dostanú zo stanice do historického centra, do banského skanzenu, k štiavnickým tajchom aj do kaštieľa vo Svätom Antone bez potreby cestovania vlastným autom," pripomenula Jóbová. Najmä pre deti môže byť jazda vlakom atraktívnejšie ako cesta autom.

Spojenie železničnej stanice s centrom a atrakciami mesta zabezpečuje vyhliadkový turistický vláčik Štiavnická Anča, ktorý premáva každú hodinu, s tým, že posledná jazda sa začína o 18.00 h. Lístok je platný celý deň. Návštevník môže nastúpiť alebo vystúpiť na ktorejkoľvek zastávke. Počas jazdy turistov sprevádza audiosprievodca, od ktorého sa dozvedia informácie z histórie mesta a jeho okolia. Ďalším zážitkovým produktom sú napríklad aj jazdy historickým Baníckym expresom, ktorý spája Banskú Štiavnicu s Kremnicou.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >