Až polovica detí s vrodenou srdcovou chybou sa pre oneskorenú diagnostiku ocitne v ohrození života

SITA, 13. augusta 2022 o 04:00

Ročne sa na Slovensku narodí 400 detí s vrodenou chybou srdca. Dokáže ich odhaliť vyšetrenie v rámci ultrazvukového morfologického skríningu v 22. týždni tehotenstva.

Na Slovensku sa ročne narodí 400 detí s vrodenou chybou srdca.

Foto: shutterstock.com

Až polovica detí s vrodenými srdcovými chybami sa však pre oneskorenú diagnostiku ocitne v ohrození života. Tomu sa dá predísť, a to práve vyšetrením srdiečka bábätka počas morfologického skríningu v 22. týždni tehotenstva. Skúsený prenatálny diagnostik vie fungovanie srdca posúdiť aj medzi 11. až 13. týždňom gravidity, avšak takéto skoré vyšetrenie je určené len pre prípady s rodinnou anamnézou.

Na vrodené chyby srdca sa vlani liečilo podľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne vyše 11-tisíc detí. Len v 35 percentách prípadoch je pritom chyba diagnostikovaná v prenatálnom štádiu. V Českej republike je pritom až 80 percent prípadov vrodených chorôb srdca odhalených ešte počas tehotenstva.

„Ak sa vrodená choroba srdca odhalí až po narodení, stáva sa, že bábätko k nám príde v ťažkom stave. Napríklad v prípade komplexnej vrodenej srdcovej chyby môže dieťa krátko po pôrode podstúpiť epizódu nedokrvenia, dôsledkom čoho často dochádza k zlyhaniu niektorých orgánov. Detičky v tomto stave zvyčajne musíme dať na dýchací prístroj,“ konštatuje Matej Nosáľ, primár Kardiochirurgického oddelenia Detského kardiocentra Národného ústavu srdcových chorôb.

Každý rok sa im vyskytnú aj prípady, keď už takému bábätku nevedia pomôcť práve preto, že sa o jeho vrodenej chybe nevedelo pred pôrodom. Je preto dôležité zvýšiť povedomie rodičov o vyšetrení srdca v rámci morfologického ultrazvuku, ktorý sa robí približne v 22. týždni tehotenstva.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >