Apponyiovská knižnica v Oponiciach predstavuje vzácny cestopis z roku 1486

TASR, 8. marca 2020 o 04:00

Apponyiovská knižnica v kaštieli v Oponiciach v okrese Topoľčany ponúka svojim návštevníkom do 20. marca možnosť uvidieť historické publikácie, medzi ktorými budú aj Benzoniho a Schmidelove cestopisy o objavovaní Nového sveta s ilustráciami Theodora de Bry či diela o Marcovi Polovi a jeho objavoch v Oriente.

Appnyiovská knižnica sa vyznačuje nádherným interiérom.

Foto: Andrej Barát, Pravda

Ako uviedol správca Apponyiovskej knižnice Ondrej Šomodi, spoločným menovateľom kníh, rytín a máp vystavených na výstave s názvom Guttenbergova knižnica sú zemepisné objavy ľudstva za posledných 500 rokov. Súčasťou výstavy bude aj jeden z prvých tlačených ilustrovaných cestopisov Peregrinatio in terram sanctam z roku 1486, v ktorom moháčsky mešťan Bernhard z Breydenbachu opisuje svoje putovanie do Svätej zeme, Palestíny a Egypta v rokoch 1483 až 1484.

Vystavené budú aj iné originály, ale aj neskoršie preklady a vydania cestopisov, napríklad objaviteľa Marca Pola či Mórica Beňovského. Nevšedným zážitkom budú aj originály máp a ukážky kartografie stredovekých rytcov, ktoré sa v 16. storočí tešili veľkej obľube.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >