Áno ochrane života, nie prísnejším interrupciám

Patricia Poprocká, 26. mája 2020 o 05:06

Áno, je to život už od počatia. Áno, zaslúži si ochranu, človek sa nemusí ani hlásiť ku konzervatívcom, aby to takto vnímal. Chrániť život od počatia zákazmi, resp. sprísnením podmienok interrupcií, ako sa to chystajú pro life aktivisti a ich vyslanci v Národnej rade je však nezmysel.

Počet interrupcií na Slovensku klesá, napriek tomu sa skupina poslancov chystá na sprísnenie zákona..

Foto: shutterstock.com

Zákon je dnes to posledné, čo potrebujeme pri interrupciách meniť. Na tom, že pochádza ešte zo socializmu, vôbec nezáleží. Ani na tom, že umožňuje umelé prerušenie tehotenstva bez udania dôvodu do 12. týždňa. Počet interrupcií u nás aj s takýmto zákonom už niekoľko rokov po sebe klesá, vlaňajšok je ukážkovým príkladom. Medziročne sa počet umelých prerušení tehotenstva znížil o 200 (a to k nám chodievajú ženy z Poľska práve pri prísnu tamojšiu legislatívu!), za desaťročie o 1,7-násobok a oproti roku 1997 dokonca 3,6-násobne.

Áno, stále tu zostáva 5 800 žien (vrátane cudziniek), ktoré si dieťa „nechali zobrať“. Koľko by ich bolo, keby sa u nás potraty zakázali alebo obmedzili? Oficiálne určite menej. Neoficiálne?

Zákony sa dajú obísť alebo porušiť, to všetci vieme, príkladov je dosť kamkoľvek sa obzrieme. Bolo by to iné pri interrupciách? Určite nie. Ženy, ktoré dieťa nechcú porodiť, pôjdu inam. Alebo sa budú robiť potraty načierno, čo bude ešte horšie. Alebo ženy deti donosia a na stole bude otázka, ako chrániť narodené nechcené deti. Systém sociálnej kurately a adopcií má značné rezervy už dnes.

Ak nám naozaj záleží na ochrane nenarodeného dieťaťa, treba pracovať s matkou, ale nie v zmysle, že jej zoberieme možnosť voľby a jednoducho zákrok zakážeme. Treba jej vytvoriť podmienky, aby sa matkou mohla (chcela) stať, pracovať s jej vnútrom, mysľou, načúvať jej, chápať jej problémy, podporiť ju a pomôcť jej. Či už psychicky alebo materiálne. Niečo podobné robí napríklad poradňa Alexis, je to však len v obmedzenej miere na báze neziskovej organizácie.

Bojovníci za sprísnenie interrupcií akoby zabúdali na to, že ženy nepodstupujú interrupciu z rozmaru alebo pohodlnosti. Väčšinou na to majú svoje vážne dôvody, o ktorých ostatní, zvlášť oni a politici, netušia. Rozhodovanie ako ďalej je často ich dlhý vnútorný boj, z ktorého nenájdu iné východisko než potrat. A čo štát? Chce pomôcť svojim občanom v ťažkej situácii zákazom?

Áno, interrupcia je ťažký zákrok. Pre všetkých. Mnohí lekári si uplatnili výhradu svedomia a jednoducho ho nevykonávajú. Mnohé ženy, ktoré ho podstúpili, hovoria o hlbokých jazvách na duši, ktoré zanechal. Mnohé ľutujú, že ho podstúpili. Konali by však inak, keby sme mali iný zákon? Nie, inak by konali, ak by im niekto vtedy pri rozhodovaní ukázal inú cestu. Alebo ak by vedeli, čo vedia dnes, keď to už majú za sebou.

Ľudia nie sú hlúpe tvory, ktorým treba kázať, čo smú a čo nesmú. Ak chceme chrániť rodinu a nenarodené deti, tak ústretovým prístupom, nie zákazmi. Začať treba u detí. Áno, sexuálna výchova by sa mala vyučovať na všetkých školách. Mladí by zároveň ale nemali získať pocit, že antikoncepcia všetko vyrieši. Nie je to totiž len o ochrane pred počatím či o „hasení následkov“, zvlášť v dnešnom svete rýchlych online známostí je dôležité hovoriť deťom o skutočnom partnerstve, hodnotách a zodpovednosti (nech to znie akokoľvek frázovito).

A tu je veľký priestor pre štát a pro life aktivistov – škoda, že sa tu neangažujú tak silno ako v prípade boja s LGBT a interrupčného zákona. Oblastí je viac než dosť – sociálna podpora, chránené bývanie pre matky v ťažkostiach, skrátené pracovné úväzky, školské osnovy a podobne.

Áno, nenarodený život treba chrániť. Ale nie reštrikčnými paragrafmi. Ani ten najlepší zákon nič nezmôže, ak nie sú pripravení ľudia.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarJanamichalkova 27. mája 2020 o 00:45

    Clanok pokladam za dost jednostranny. Chyba vyjadrenie, v com je navrh zakona prisnejsi pri interupciach a v com by nemal byt dobry. Jednoducho rozobrat tento navrh zakona.
    Ak tresta matku, tak to urcite nie je dobre. Ale ak nuti doktora, aby neprehovaral matku na potrat, dal jej povinne 2-3 dni na rozmyslenie a bol nuteny podat matke informacie o inych moznostiach riesenia (ktore prave tito aktovisti, ako jedni z mala na Slovensku aj prakticky ponukaju), to je ine.
    Podla statistik, 20% matiek je definitivne rozhodutych pre potrat. Iste, ona by si nasla svoju cestu, asi nebezpecnejsiu. Ale tym 80% sa da ponuknut pomoc, o ktorych doktori casto ani netusia, ze existuje. Alebo prehovaruju zenu na potrat, lebo podla istej statistiky bud mat dieta Downov syndrom alebo nieco ine. ALe aj take dieta je clovek.... Ked by sa take narodilo, nikto ho nezabije...
    A kto pomoze potom matkam, ktore trpia postabortivnym syndromom? Co ak kvoli potratu uz nikdy nebudu mat deti? A co neplodne pary, ktore maju prazdnu naruc? Vsak najcastesie nechodia na potrat znasilnene zeny, ale zeny, ktore uz maju doma nejake deti a toto je kvoli hypoteke "nadpocet"alebo studentky. T.j. normalni zdravi Slovaci, ktori nam o par rokov budu tak velmi chybat.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >